De manier waarop de gemeente bij een 88- en 89-jarig koppel in Dantumadeel de huishoudelijke hulp stopzette, was onrechtmatig. Dat besliste de rechter zojuist.

De gemeente Dantumadeel vond dat ze de vergoeding niet nodig hadden, maar dat is gebeurd zonder een persoonlijk gesprek met de twee.

Dat is tegen de protocollen volgens de rechter, een bezuinigingsmaatregel naar aanleiding van de nieuwe wet waardoor zorg via de gemeente geregeld moet worden, mag niet algemeen opgelegd worden.

De gemeente moet nu uitzoeken of het stel zonder huishoudelijke hulp kan. Dat moet nu wel volgens de normale procedures. Tot die tijd blijft het koppel de vergoeding ontvangen, waardoor zij hun huishoudelijke hulp kunnen aanhouden.

EenVandaag maakte eerder al een thema-uitzending over de nieuwe zorgwet en wat er allemaal gaat veranderen voor mensen die zorg nodig hebben. De hervorming gaat een grote invloed hebben op alle mensen die zorg via de overheid krijgen.

Op 24 november maakte EenVandaag een item over het keukentafelgesprek dat de gemeente moet voeren. Hier bleek al uit dat de meeste gesprekken korte belletjes zijn. Dat lijkt ook in Dantumadeel te zijn gebeurd. 

Kijk hier het item van 24 november terug.