De rechtbank in Den Haag heeft Aziza A. vandaag vrijgesproken van poging tot deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van moord en doodslag met terroristisch oogmerk. Het OM eiste twee weken geleden nog 1,5 jaar celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De 28-jarige vrouw uit de Haagse Schilderswijk heeft altijd stellig ontkend dat ze zich wilde aansluiten bij terroristische groeperingen in Syrië. Maar de zware terreurverdenking leidt er wel toe dat Aziza A. ruim vijf maanden vast zit op de zwaar beveiligde Terroristenafdeling (TA) in Vught.

In afwachting van de uitspraak wordt Aziza veertien dagen geleden door de rechtbank al vrijgelaten. In EenVandaag doet Aziza A. voor het eerst haar verhaal. In onze uitzending van afgelopen vrijdag blijkt dat zij samen met een andere vrouwelijke terreurverdachte, Lieke “Hayat” S., al weken protesteert tegen het feit dat de twee moslima’s zijn vastgezet met drie rechts-extremisten. Deze mannen uit Enschede zitten ook vast op de TA, omdat zij zijn veroordeeld tot vier jaar cel voor brandstichting in een moskee.

Bekijk hier de reportage terug:

Begin deze maand komt de onrust op de TA tot een gewelddadige uitbarsting: Mohammed Bouyeri, moordenaar van Theo van Gogh, sloopt dan een keuken. Met zijn actie neemt Bouyeri het op voor de twee moslima’s die vastzitten voor het  uitreizen naar Syrië en Irak en steun aan Islamitische Staat. Het gaat daarbij dus om Aziza A. uit de Haagse Schilderswijk en Lieke “Hayat” S. uit Eindhoven.

Uit het strafdossier tegen Aziza A. blijkt dat zij afgelopen najaar in het diepste geheim trouwt met een geradicaliseerde moslim uit België. Vanuit Duitsland vliegen ze een paar weken later samen naar Turkije. Volgens justitie om door te reizen naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij islamitische terroristen. De Turkse autoriteiten houden de twee tegen en sturen hen terug. 

Op dat moment is Aziza A. in Nederland als vermist opgegeven door haar zussen. Bij thuiskomst meldt ze zich vervolgens zelf bij de politie. Tot op de dag van vandaag zegt ze dat ze op huwelijksreis was in Turkije. Maar het OM is daar niet van overtuigd, omdat de politie onder haar matras een testament vindt en op haar laptop radicaalislamitische teksten. 

De rechtbank concludeert nu in haar vonnis: “Gelet op het feit dat zowel een heen- als een terugreis waren geboekt en voor de duur van de trip daadwerkelijk een hotel was geboekt, had de reis in elk geval de uiterlijke schijn van een huwelijksreis. De verschillende aanwijzingen dat de vrouw een radicale ideologie aanhing en van plan was daadwerkelijk naar het strijdgebied af te reizen leveren volgens de rechtbank onvoldoende wettig en overtuigend bewijs op.” 

Opvallend is dat de rechtbank wel “sterke aanwijzingen ziet dat de Belgische man van Aziza wilde doorreizen naar Syrië of Irak om deel te nemen aan de gewapende jihadstrijd. Er is geen concreet bewijs dat de vrouw van zijn plannen op de hoogte was. Zij wist ook niet dat de man in België reeds was getrouwd en twee kinderen heeft.” 

De man zit inmiddels in België vast en wordt daar vervolgd.

Aziza A. zelf is zeer opgelucht en tevreden met de uitspraak van de Haagse rechter: “Ik wil nu uitrusten en goed slapen. Mijn studie oppakken en het beste maken van m’n leven. Bijvoorbeeld werken met meiden in de Schilderswijk. Worshops geven. Die kant wil ik op.”