De rechtbank van Amsterdam heeft DSB Bank maandagochtend om negen uur failliet verklaard. Vrijdag gaf de rechtbank DSB nog een weekend de tijd om overeenstemming te bereiken met een Amerikaanse overnamekandidaat. Per direct komen daardoor 1700 mensen op de straat te staan. Bijna 400.000 klanten moeten nog afwachten wat ze van hun spaargeld terug gaan zien.Er zijn 4000 spaarders die meer dan 100.000 euro op hun rekening staan. Dat is het bedrag waar de overheid garant voor staat, alles boven de 100.000 euro dreigen ze kwijt te raken.

Volgens de rechtbank blijkt uit berichten van het bestuur van DSB en de bewindvoerders aan de rechtbank dat onderhandelingen met de Amerikaanse overnamekandidaat niet zijn geslaagd. ,,Ook 'plan B' blijkt niet levensvatbaar omdat de daarvoor vereiste overheidssteun en de vereiste medewerking van De Nederlandsche Bank (DNB) niet zijn toegezegd'', aldus de rechtbank in een verklaring.

De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat het uiterste is gedaan om DSB als geheel voort te zetten en ,,dat daarop nu geen uitzicht meer is''. ,,De rechtbank heeft daarom per 9.00 uur het faillissement van DSB Bank NV uitgesproken.''

Tijdens de persconferentie haalde Scheringa uit naar het ministerie en De Nederlandsche Bank. 'We zijn helemaal niet failliet, we zijn kapotgemaakt'.

Volgens Scheringa kost het faillissement van de bank de Nederlandse samenleving 1,5 miljard euro. 'Aan het eind van de week heb ik alleen mijn huis nog', zei Scheringa over zijn eigen financiële positie.

 

Rechtbank Amsterdam verklaart DSB failliet