Radio EenVandaag staat vandaag helemaal in het teken van SAIL 2015. De uitzending komt live vanuit het REM Eiland op het IJ in Amsterdam, waar de parade voorbij trekt.

Muziek komt van Maya Shanto Koldijk en het Amsterdams havenkoor met het speciale SAIL lied Zeeman van mijn dromen. Maar ook muziek van de Gospel Sessions.

Te gast zijn onder meer:  Jaap Kwadijk, wetenschappelijk directeur van kennisinstituut Deltares, expert op het gebied van water management. En Bas Buchner, Directeur Maritiem Onderzoeksbureau Marin, over de innovatie en duurzamer maken van scheepvaart en Tom de Vries van Rederij Koninklijke de Vries, wereldwijd bekend als de bouwer van superjachten. 

Tussen drie en vier uur duiken we in de geschiedenis van de Nederlandse walvisvaarders die na de Tweede Wereldoorlog als helden werden uitgezwaaid. Walvisvaarders van het eerste uur Sieds Harmenzon en Ger Klaver schuiven aan evenals maritiem historicus Joost Schokkenbroek. 

Verder neemt historicus David Bouman de luisteraar mee naar het, tot nu toe, onbekende graf van de eerste VOC vaarders in de buurt van Madagascar en vertelt Selma Schepel hoe het is om als scheepskok mee te varen op tallships vandaag de dag.