De PVV heeft een dag na de presentatie alweer afscheid genomen van Géza Hegedüs, de nieuwe lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam.

“Tot onze grote spijt hebben wij kennisgenomen van nieuwe, ons niet bekende, informatie rondom lijsttrekker Géza Hegedüs. Deze informatie is onaanvaardbaar en past niet bij een PVV-politicus. Betrokkene is per direct van de lijst verwijderd", laat de PVV in een persbericht weten.

Respect

Volgens het Algemeen Dagblad heeft Hegedüs de veroordeelde historicus David Irving in 2014 op Facebook “nog vele productieve jaren'' gewenst. Hij betuigde de Brit, die een celstraf heeft uitgezeten omdat hij de massamoord op de Joden door de nazi's ontkent, zijn bewondering. "You really have my respect", schreef Hegedüs.

De Volkskrant meldt dat de hij heeft gezegd dat hij 'stapje voor stapje' wil toewerken naar een staat van enkel etnische Nederlanders. Volgens Hegedüs zouden "Mohammedanen" en niet-blanke Nederlanders zo nodig met dwang moeten worden uitgezet. Hegedüs betoogde dat in een podcast van het extreemrechtse studiegenootschap Erkenbrand, de belangrijkste representant van alt-right in Nederland.

‘Mohammedanen’

Ook de PVV zelf kreeg in de podcast een veeg uit de pan. “'De grote fout die je gemaakt ziet worden in nationalistische kringen, dat zie je ook bij Geert, is dat het alleen maar om de Mohammedanen draait', zegt Hegedüs.

De PVV zelf wil echter niet ingaan op exacte reden voor het gedwongen vertrek. Voorman Geert Wilders betreurt de gebeurtenissen zeer. “Als we dit hadden geweten dan was de heer Hegedüs nooit op de lijst gezet”, aldus Wilders op Twitter. Hegedüs heeft geen politieke achtergrond. Volgens RTV Rijnmond is Hegedüs militair geweest en startte hij ook een eigen bedrijf.

Nieuwe lijsttrekker

Tegelijk met Hegedüs werd donderdag Marjan Gonsalvez gepresenteerd als de nummer twee van de PVV-kieslijst. Het is nog niet duidelijk of zij een plaats naar boven opschuift: volgende week wordt de nieuwe lijsttrekker bekendgemaakt.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 zal de PVV in meerdere steden meedoen. Eerder was de PVV alleen in Den Haag en Almere actief.