De uitspraken die Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen deed kunnen rekenen op grote steun van zijn achterban. Zo vindt 83 procent van de PVV-stemmers het geen probleem dat Wilders PvdA-leider Cohen omschreef als 'bedrijfspoedel', 'klungelaar' en 'schoothondje van Rutte'. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 2000 PVV-kiezers.

Ook vindt 77 procent van de PVV-achterban Wilders met de persoonlijke aanvallen de grenzen van het fatsoen niet heeft overschreden. Dergelijke uitspraken horen gewoon bij een fel debat in de Tweede Kamer, vinden acht op de tien.

De achterban is wel kritisch over het gedoogbeleid van de PVV: 37 procent van de deelnemers vindt dat Wilders nu moet stoppen met de gedoogsteun, omdat hij samenwerkt met een kabinet dat financiele steun geeft aan Griekenland. Als Nederland de komende maanden nieuwe miljardensteun geeft aan Griekenland, bijvoorbeeld door uitbreiding van het noodfonds voor de euro, vindt een meerderheid van de PVV-stemmers (56 procent) dat Wilders de stekker uit de samenwerking moet trekken.

Het onderzoek werd vandaag uitgevoerd onder ruim 2000 PVV kiezers in het EenVandaag Opiniepanel. Wilders' uitspraken van vanmiddag konden niet meer in het onderzoek worden meegenomen.