Eén op de vijf werknemers in Nederland heeft last van psychische klachten, zoals depressie, burn-out of stress. Het gevolg is dat veel werknemers ziek thuis zitten. En daar zijn hoge kosten aan verbonden. 

Volgens onderzoekers werkzaam voor de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) gaat het in Nederland op jaarbasis om 20 miljard euro.

Betrekken bij arbeidsproces

Deze verliespost  kan worden teruggebracht als werkgevers meer moeite zouden doen om hun zieke werknemers op gepaste wijze weer bij het arbeidsproces te betrekken. En dat gebeurt eenvoudig te weinig. Liefst eenderde van de mensen die omwille van psychische klachten thuis zit, hoort soms helemaal niet meer van zijn of haar werkgever. En hoe langer iemand ziek thuis zit, hoe geringer de kans op een goede en efficiënte terugkeer in het arbeidsproces.  

EenVandaag spreekt met twee mensen die met psychische klachten thuis kwamen te zitten. Ook spreken we met Iris Arends, auteur van het OESO rapport, en met Jurriaan Penders, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken reageert op het onderzoek.