De diagnose kanker komt aan als een mokerslag. Ineens is de dood eng dichtbij. Eenderde van de patienten ontwikkelt hierdoor psychische problemen. Ook hun familieleden kunnen ervan heftig in de knoop raken. Ze kunnen last krijgen van een aanpassingsstoornis, waarbij het niet lukt om alleen met vrienden en familie het oude leven weer eenvoudig te hervatten.

Deze mensen hebben hulp van een therapeut nodig, maar deze zorg is in 2012 wegbezuinigd uit het basispakket. Gespecialiseerde instituten zoals het Helen Dowling Instituut zijn gericht op deze hulp en pleiten, net als patiënten en hun familie, voor de terugkeer van de behandeling in het basispakket. Dit kan ergere psychische aandoeningen zoals depressies en angststoornissen voorkomen. Donderdag 18 juni spreekt de Tweede Kamer over wijzigingen in het basispakket.

EenVandaag spreekt met psychiater Leo Gualtherie van Weezel van kankerziekenhuis AVL en Debby Heymans. Haar zoon kreeg als baby kanker en werd door artsen opgegeven. Het was het begin van een loodzware tijd.