Een ruime meerderheid (77 procent) van de Noord-Hollanders vindt dat de provincie niet financieel mag bijspringen bij de organisatie van een grand prix Formule 1. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Als Zandvoort in 2020 een grand prix Formule 1 wil organiseren, moet de begroting op 31 maart rond zijn. Eerder heeft het Circuit Zandvoort, eigendom van prins Bernhard Junior, de staat gevraagd om financiële steun. Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) heeft te kennen gegeven dat de overheid geen geld geeft voor de organisatie van zo'n evenement. Ook de provincie heeft aangegeven geen subsidie te willen geven voor het binnenhalen van de Formule 1.

Financiële bijdage

Ook in Drenthe, waar de financiering al rond is, zien de meeste inwoners (56 procent) liever niet dat hun provincie financieel bijdraagt aan de organisatie van de Formule 1.

Zelf extra belasting betalen voor de organisatie van het evenement is al helemaal uit den boze. Slechts een op de tien (11 procent) van de ondervraagde Drenten is daartoe bereid. In Noord-Holland is dat zelfs maar vier procent.

'Geen Formule 1 in Noord-Holland en Drenthe'

Het onafhankelijke adviesorgaan de Nederlandse Sportraad heeft gezegd dat de Amerikaanse organisatie alleen een grand prix in Zandvoort wil, en niet in Assen. Vier op de tien (38 procent) Noord-Hollanders denken dat er volgend jaar inderdaad een Formule 1 grand prix in Zandvoort is.

Volgens Circuit Assen kan het sportevenement nog steeds daar worden gehouden, als blijkt dat Zandvoort de organisatie niet rond krijgt. Slechts een derde (36 procent) van de Drenten heeft er vertrouwen in dat Assen volgend jaar zo'n evenement organiseert.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Tussen 27 februari en 4 maart ondervroeg EenVandaag 20.615 inwoners van de twaalf Nederlandse provincies. Per provincie deden minimaal 500 inwoners mee. De uitslagen per provincie zijn gewogen op de verhoudingen binnen de provincie, op geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleidingsniveau en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.