De protesten in Iran houden aan. Sinds vijf dagen gaan tienduizenden Iraniërs de straat op om te protesteren tegen het huidige regime. Inmiddels zijn er 15 doden te betreuren en zijn honderden mensen gearresteerd. De betogingen breiden zich uit over heel Iran.

Ook in het buitenland wonende Iraniërs bemoeien zich met de situatie in hun thuisland. De van oorsprong Iraanse Sander Terphuis ontvluchtte zijn land in 1990. Hij nam als slechtziende worstelaar deel aan de Wereldspelen voor gehandicapten in Nederland en vroeg hier politiek asiel aan. Hij is bezorgd over wat er gebeurt in Iran. 

Lijdensweg

Hoogleraar Afshin Ellian denkt dat er nog een lange lijdensweg te gaan is voordat de situatie in Iran verbetert. “Iran kent al 39 jaar een islamitisch, fundamentalistisch bestuur. Er is veel corruptie en machtsmisbruik. Het grootste deel van de veelal jonge bevolking is er klaar mee.” 

De Iraanse geestelijk leider Khamenei stelt dat ‘anti-islamitische krachten’ proberen het regime omver te werpen. De beschuldigende vinger gaat onder andere richting Amerika, Engeland en Saoedi-Arabie als aanstichters van de protesten.