Buitenlandse voetballers, managers en musici, maar ook koks en zelfs pijpfitters maken in ons land gebruik van een zeer gunstige belastingmaatregel. Deze 'unieke talenten' ontvangen de eerste dertig procent van hun salaris belastingvrij. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil deze expatregeling, ook wel dertig procent regeling genoemd, nu versoberen.

Weekers vindt dat er teveel misbruik van de regeling wordt gemaakt en bovendien levert de maatregel enkele tientallen miljoenen euro's op voor de staatskas. Expats, in Nederland ongeveer veertigduizend in totaal, zijn het niet eens met de plannen en protesteren. Topmanagers kunnen namelijk in een ander land ook wel hun geld verdienen.

EenVandaag spreekt met Benedikt Enzler, Duits cellist van het Concertgebouworkest en chef Tomikaya van een restaurant in Amsterdam. Tomikaya kon juist dankzij de expatregeling naar Nederland komen om zijn kunsten te vertonen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.