Opnieuw is er ophef ontstaan over een islamcongres, ditmaal in Utrecht. In de wijk Overvecht organiseert stichting alFitrah een bijeenkomst, waar enkele omstreden imams komen spreken.

Eén hen is Mohamed Abdelkrim Aznagui, die in 2012 in België veroordeeld is tot drie jaar voorwaardelijke celstraf voor zijn rol bij een duivelsuitdrijving. Een 23-jarige vrouw kwam hierbij om het leven. Een andere spreker werd genoemd in het onderzoek naar de Hofstadgroep in 2005. Hij predikte toen in moskeeën in Amsterdam en Den Haag die als radicaal bekend staan.

Protest

In de Utrechtse gemeenteraad zijn vragen gesteld over de bijeenkomst.  Er is een vrees dat sprekers zullen aanzetten tot radicalisering. PVV-leider Geert Wilders is vandaag in Utrecht aanwezig om te demonstreren tegen de conferentie. Hij wil hiermee het signaal geven dat er geen plek is voor haatimams in Nederland.

De gemeente Utrecht onderneemt geen actie tegen de bijeenkomst. De kwestie is volgens de gemeente besproken met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de conclusie was dat er geen grond was voor een verbod. Wel zegt de gemeente de conferentie goed in de gaten te houden.

Eerder dit jaar ontstond er ook al ophef rond een imamgala in Rijswijk. Dit zou een benefietgala zijn, maar volgens critici zat er meer achter. Visa van enkele sprekers werden ingetrokken. De organisatie besloot uiteindelijk het evenement niet door te laten gaan. Ook begin maart was er een omstreden imambijeenkomst in Utrecht. Eén controversiële spreker kwam uiteindelijk niet opdagen.

In EenVandaag is bij de bijeenkomst en spreekt met Geert Wilders en bestuursvoorzitter Suhayb Salam van Stichting alFitrah, de organisator van de conferentie. Ook spreken we met Gert-Jan Segers, Kamerlid voor de ChristenUnie en met arabist Jan Jaap de Ruiter.