De Utrechtse zandpadprostituees hebben met hulp van deskundigen, klanten en politie een voorstel gemaakt om mensenhandel te voorkomen. De prostituees pleiten onder meer voor een opleiding voor beveiligers waarin ex-slachtoffers van mensenhandel hen vertellen op welke signalen ze moeten letten. Daarnaast vragen ze om financiële steun voor een nog op te zetten coorporatie en om lagere huren zodat de prostituees ook hun eigen sociale zekerheid kunnen regelen. 

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen maakte vorige week bekend de vergunning van Wegra, de laatste exploitant in Utrecht, op 25 juli definitief in te trekken. Dat betekent dat tweehonderd prostituees hun werkplek verliezen. 

Reden voor de burgemeester om de vergunning van de exploitant in te trekken zijn vermoedens van uitbuiting en mensenhandel. In april werden om die reden al de boten van enkele andere exploitanten gesloten. Zaterdag pakte de Marechaussee twee Bulgaarse mannen op op verdenking van mensenhandel. Ook twee vermoedelijke slachtoffers zijn meegenomen.

Vorige week dinsdag boden tientallen prostituees een petitie aan waarin ze de burgemeester vroegen om de boten niet te sluiten. Wolfsen heeft toen juriste Wil Post gevraagd met een plan te komen om de veiligheid op het Zandpad te vergroten.

Afgelopen weekend hebben prostituees, deskundigen en klanten bij elkaar gezeten om het plan te schrijven. Vanochtend om 10:00 nam de burgemeester het plan in ontvangst. De plannenmakers willen uiterlijk 19 juli een reactie op het plan, ze zeggen anders juridische stappen te ondernemen.

Download

Prostituees Utrecht slaan handen ineen

Beeld inval Zandpad Utrecht