Het Openbaar Ministerie start morgen opnieuw een zaak tegen tien Nederlandse jihadisten die zich bij terreurbeweging IS hebben aangesloten. Mochten ze ooit nog terugkomen, dan kunnen ze linea recta de gevangenis in; een vonnis ligt dan al klaar. 

Vier van de aangeklaagde Syriëgangers woonden in Arnhem. De provinciestad aan de Rijn worstelde jaren met een netwerk van radicaliserende moslims. Het gaat om Jihad S. (28), Yago R.(24), Khalid B.(31) en Marouane B.(22). De mannen vertrokken in 2013 of 2014 richting IS-gebied, ze staan allevier op de Nationale terrorismelijst. Dit betekent dat al hun tegoeden zijn bevroren. 

'Hersens gewassen'

Marouane B. maakte kort voor zijn vertrek naar Syrië samen met een andere - inmiddels teruggekeerde - jihadganger een muziekvideo over de ramadan. Marouane’s moeder vertelde in een interview haar zoon’s ‘hersens zijn gewassen’. De inschrijving van B. bij IS lekte afgelopen voorjaar uit via internet. Hij gaf er aan ‘fighter’ te willen zijn. Deskundigen noemden het document authentiek.   

Bij verstek veroordeeld

Afgelopen zomer werden vier andere Syriëgangers bij verstek veroordeeld tot 6 jaar cel. Advocaten die vaak terrorismeverdachten bijstaan keuren deze werkwijze van het OM af. Zo stelt advocaat Michiel Pestman dat het OM op deze manier aanslagen wilt voorkomen en schijnveiligheid creëert. “Daar is het strafrecht niet voor”. Ook zijn collega advocaat André Seebregts, die onder andere Azedinne C., bijstond, is het daarmee eens.

Vanavond in EenVandaag meer over de zaak en het Arnhemse netwerk met onder andere advocaat André Seebregts en Islamoloog Peter Grol die onderzoek heeft gedaan naar de levensverhalen van Syriëgangers.