D66-leider Alexander Pechtold is het gesprek van de dag vanwege zijn voormalige relatie met Anne Lok. Eerder verschenen al beschuldigingen in de roddelbladen over de manier waarop de relatie verliep en eindigde. Lok heeft plaatsgenomen bij RTL Late Night, waar ze de beschuldigingen bevestigde. Pechtold noemt het een privékwestie. 

Op sociale media vragen mensen zich af waarom dit in de openbaarheid moet. Moet het publiek over alle informatie uit het privéleven van een politicus beschikken als het de politiek niet raakt? “We gaan een grens over dat privé publiek wordt. Ik vind dat de politiek zich bezig moet houden met zaken die Nederlanders raken”, zegt CDA-leider Sybrand Buma op Radio 1. Op de vraag of het privéleven van politici privé moet blijven, antwoord Buma ‘ja’. 

Roddelpers mild 

Het is niet de eerste keer dat een politicus in Nederland uitgebreid in het nieuws komt vanwege een privékwestie. Voormalig staatssecretaris Jack de Vries trad af na een buitenechtelijke relatie. Desalniettemin is de Nederlandse roddelpers vergeleken met het buitenland redelijk mild. 

Pechtold kwam zelf eerder ook al in de media toen bleek dat hij een Schevenings penthouse cadeau had gekregen en dit niet had opgegeven in het geschenken-register. Dat is een register waarin Kamerleden geschenken die zij ontvangen vermelden. Het gaat om geschenken of voordelen van vijftig euro of meer. 

Uit een recente peiling onder het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat D66 op dertien zetels staat, wat betekent dat de partij zes zetels heeft verloren. 

KIJK & LEES OOK: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.