Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben vandaag bekendgemaakt hun vakantiehuis in Mozambique te verkopen. In een brief aan premier Jan Peter Balkenende schreef het prinselijk paar dat het niet wil dat het project nog langer wordt geassocieerd met negatieve publiciteit. Bekijk verder in dit artikel eerdere reportages over dit onderwerp.

Bekijk hier de BRIEF van prins Willem-Alexander en prinses Maxima.

De prins hoopte met de deelname in het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking, zo schrijft hij.

,,Inmiddels bestaat het risico dat door de voortgaande publiciteit over onze deelname in het project deze ontwikkelingen ten goede buiten beeld raken, elke misslag wordt uitvergroot en het project wordt benadeeld. Tegelijkertijd kost de voorgaande discussie een hoeveelheid tijd en energie die juist in deze periode van crises aan andere zaken moet worden besteed.''

Met de verkoop van het huis en de bouwrechten gaan de aandelen die nu in beheer zijn bij de stichting Adminstratiekantoor Machangulo, automatisch over naar de volgende eigenaar. Daarna zal Willem-Alexander de stichting verzoeken zichzelf op te heffen. De prins en prinses hadden hun deelneming in het vastgoedproject in deze stichting ondergebracht om afstand te creëren.

De prins schrijft dat hij en Máxima in de toekomst hun betrokkenheid willen blijven tonen. ,,Onze deelname in de ontwikkeling van het project heeft bij de lokale bevolking verwachtingen gewekt waaraan wij ons gebonden achten.''' Willem-Alexander bedankt Balkenende voor zijn steun ,,vanaf het moment dat onze privébeslissing onderwerp van publieke discussie werd en daarmee het openbaar belang begon te raken.''

Willem-Alexander en Máxima kochten in 2007 vier percelen op Machangulo. Op één daarvan willen ze vakantiehuis laten bouwen. De laatste tijd kwam het vastgoedproject op flinke kritiek vanuit de Tweede Kamer te staan. Willem-Alexander had er soms slapeloze nachten van, zei hij onlangs tijdens een staatsbezoek aan Mexico.

Prins en prinses verkopen villa Mozambique

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.