Het is vreemd, maar soms wordt nieuws simpelweg niet opgepikt. Of in perspectief geplaatst.

Een paar weken geleden kwam de bekende historicus Gerard Aalders met zijn boek 'Niets was wat het leek', met nieuwe onthullingen over Prins Bernhard. Op een aantal krantenrecensies na, ging de lancering van het boek aan vrijwel ieder medium voorbij. 

BVD

Opvallend, omdat Aalders hierin met zekerheid vaststelt dat Prins Bernhard in 1995 de BVD (de voorloper van de AIVD) had verzocht hem informatie en papieren te verschaffen, die zijn lidmaatschap van de NSDAP (de Duitse Nazipartij) in de jaren dertig zouden kunnen bevestigen. Dit omdat Aalders en een collega in Amerikaanse archieven papieren hierover hadden ontdekt en wilden publiceren. Prins Bernhard wilde er het fijne van weten en schakelde daarom de BVD in.

Op zich niets nieuws, zou je denken. Het NSDAP-lidmaatschap van Bernhard, in de jaren dertig, werd ook door diverse andere onderzoekers en journalisten ontdekt en beschreven: Philip Dröge, Jan Kikkert en Aalders zelf natuurlijk. Maar wel opmerkelijk is dat Bernhard blijkbaar toen al een kort lijntje had met de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Waarom is dit opmerkelijk?

Premier Rutte heeft namelijk altijd ontkend dat de Koninklijke Familie, en prins Bernhard in het bijzonder, de BVD en later de AIVD voor persoonlijke doeleinden konden gebruiken, buiten de ministeriële verantwoordelijkheid om. In december moest premier Rutte, onder hoge druk van de Tweede Kamer, schoorvoetend toegeven dat Prins Bernhard de toenmalige BVD 'om een onderzoek had verzocht' naar Edwin de Roy van Zuydewijn.

Rutte en zijn voorganger Balkenende hebben er tien jaar voor nodig gehad om de Kamer hierover juist te informeren. In de beantwoording benadrukte Rutte dat het slechts 'een verzoek' betrof, maar het mag duidelijk zijn dat een verzoek van een prins al snel wordt gezien als een opdracht.

Geen vragen

Op de SP na, heeft geen enkele fracties in de Tweede Kamer vragen gesteld. Na het boek van Aalders blijft het stil. Dat is opmerkelijk. Morgen zal Edwin de Roy van Zuydewijn in het programma Eén-op-Eén met meer informatie over deze zaak komen.

Bekijk rechtsboven op deze pagina eerdere uitzendingen van EenVandaag over Edwin de Roy van Zuydewijn terug. 

20 jaar EenVandaag: Edwin de Roy van Zuydewijn

Het gelijk van de Roy van Zuydewijn