De Haagse Hogeschool heeft een studentenbegeleider en studentenbeoordelaar betaald op basis van ‘no cure, no pay’. Als de student niet afstudeert volgt er geen vergoeding voor de begeleider en/of beoordelaar. Bij wel slagen volgt een vergoeding van € 1200,-. De begeleider en/of beoordelaar heeft een direct financieel belang bij het slagen van een student.

Dat blijkt uit een contract tussen de Academie voor Facility Management, onderdeel van de Haagse Hogeschool en een studiebegeleider. Corrie Snelders, directeur dienst Onderwijs- en Studentenzaken van de Haagse Hogeschool reageert verbaasd op het contract: “Het is voor het eerst dat ik deze brief zie en het is niet ons beleid om op ‘no cure, no pay’-basis mensen in te huren. De brief verbaast me en ik ben er boos over. Wij gaan ervoor zorgen dat dit niet meer kan voorkomen.”

Tweede Kamer boos

De Tweede Kamer is boos op de gebruikte constructie bij de Haagse Hogeschool. Jasper van Dijk (SP): “Ik vind het absurd. De docent heeft er belang bij dat de student zijn diploma haalt. De kwaliteit doet er niet toe, het gaat erom of hij het diploma haalt want dan krijg je geld binnen.” Jesse Klaver, woordvoerder Onderwijs van Groenlinks: “Hiermee leg je zo’n (financiële red.) prikkel neer, om iemand een diploma te verschaffen.” Ook regeringspartij VVD is boos. “Het gaat erom dat de kwaliteit in het HBO omhoog gaat, dit soort praktijken helpen daar niet bij en werken fraude in de hand”, aldus Anne Wil Lucas van de VVD.

Reactie staatssecretaris Onderwijs Halbe Zijlstra

‘’Dit kan echt niet. Gelukkig ziet de Haagse Hogeschool dat ook en grijpt ze onmiddellijk in. De Inspectie heeft inmiddels opheldering gevraagd bij de hogeschool. Onlangs heb ik een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd met daarin een keur van maatregelen om de kwaliteit van het hoger onderwijs beter te borgen. Zo moeten opleidingen aan zwaardere eisen voldoen om door de accreditatie (keuring) te komen en krijgen ze te maken met strenger toezicht door de Inspectie. Ik denk dat dit voorbeeld aantoont dat deze maatregelen ook echt nodig zijn.’’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.