Niet iedere kersverse moeder zweeft na de bevalling op een roze wolk. Jaarlijks ontwikkelen in Nederland ruim 23.000 vrouwen een depressie na hun zwangerschap. Velen van hen durven niet over die problemen te praten. Een nieuwe campagne moet daar nu verandering in brengen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf vandaag het startsein voor de ‘Hey, het is oké-campagne.’  Volgens Blokhuis is het belangrijk dat postnatale depressies beter zichtbaar worden bij professionals en naasten. De aandoening heeft namelijk verstrekkende gevolgen voor moeder, kind en het gezin, aldus Blokhuis.      

‘Ik durfde het hem niet te vertellen’

Een postnatale depressie, ook wel postpartum genoemd, komt bij één op de acht vrouwen voor. Veel vrouwen zijn bang om gezien te worden als een slechte moeder en verzwijgen daarom hun problemen. Ook Anne-Marieke Graafmans kwam na haar bevalling in een depressie terecht. “Gelukkig heb ik een man die het meteen signaleerde en ik kon er met hem goed over praten", vertelt ze. "Toch kon ik ook met hem niet alles delen. Ik had visioenen dat mijn kind blauw in de gracht dreef en dat durfde ik hem niet te vertellen. Ik was bang dat ze mijn kind van me zouden afnemen.” 

Als je zwanger bent moet je blij zijn

Adriaan Honig is hoogleraar ziekenhuispsychiatrie en werkt in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Dat was het eerste ziekenhuis in Nederland met een POP-poli, een expertise- en behandelcentrum voor vrouwen met een postnatale depressie. Honig herkent de taboesfeer: “Als je zwanger bent moet je blij zijn. Als je niet blij bent ben je een zeurkous. Mensen zeggen na de bevalling: ‘Je hebt een mooi kind, wees blij dat het niet gehandicapt is, niet zeuren.’ Daarom zijn er veel mensen die lang wachten met het zoeken van hulp.”

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het Ministerie van Volksgezondheid, blijkt dat een derde van de vrouwen met een postnatale depressie daar niet over praat met hun partner, omdat ze de ander niet willen belasten. “Het is schrijnend dat een vrouw bij ons haar verhaal doet over hoe het na de vorige zwangerschap is verlopen en dat de partner met zijn oren staat te klapperen, omdat hij er helemaal niets van wist", zegt Honig. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.