Een verhaal over een moeder die, terwijl ze beviel, positief testte op opiaten wordt veel gedeeld. Niet om die uitslag zelf, maar wel om de oorzaak van de positieve test. De vrouw had geen drugs gebruikt, maar wél een maanzaadbagel als ontbijt gegeten. En dat maanzaad kan ervoor zorgen dat je positief test.

Elizabeth Eden, een vrouw uit Maryland, was aan het bevallen in april van dit jaar. Een dokter lichtte haar toen in over de positieve resultaten van haar test. Ondanks haar ongeloof hierover, werd ze toch aangegeven bij de staat, schrijft The Independent. Haar pasgeboren dochter werd vervolgens vijf dagen in het ziekenhuis gehouden, terwijl Eden onder toezicht stond van een sociaal werker. Uiteindelijk werd haar verhaal over de maanzaadbagel toch geloofd, en werd zij herenigd met haar dochter.

Opiaten in maanzaad wetenschappelijk bewezen

De aanwezigheid van opiaten in maanzaad wordt al langer onderzocht. De zaden komen van de slaapbol of bolpapaver, die in het Engels 'opium poppy' wordt genoemd. De opium van deze soort papaver kan ook worden gebruikt om onder andere heroïne te maken.

Aan de BBC vertelde professor Atholl Johnston in 2017 welke voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat je voor een drugstest faalt. Maanzaad zat daarbij. "Als je een maanzaadbroodje eet, kan dat zorgen voor een positieve urinetest op morfine. Het is wel onwaarschijnlijk dat je daar farmacologische effecten van merkt", zegt Johnson. Je ervaart, volgens de professor, dus niet de effecten van drugs. Het falen van een drugstest is mogelijk.

info

Andere voedingsmiddelen die een positieve drugstest kunnnen veroorzaken zijn:

- Pizza en andere deegwaren. Door de aanwezige gist in het deeg, kan je zakken voor een alcoholtest. De gist laat het deeg rijzen door suiker in verschillende andere stoffen om te zetten, zoals alcohol.

 

- Hennepzaad. Misschien niet verrassend, maar hennepzaad (en de olie of melk daarvan) kunnen zorgen dat het lijkt alsof je cannabis hebt gebruikt. Het zaad is dan ook een vorm van cannabis, al geeft het niet dezelfde effecten.

 

- Tonic. Niet alleen de gin in een gin tonic bevat alcohol, maar de tonic kan je laten zakken voor een drugstest. Tonic bevat de chemische verbinding kinine. Deze kinine wordt wel gebruikt om heroïne te versnijden. Daardoor kan de kinine in tonic een drugstest opleveren die lijkt op die van drugsgebruikers.

In het onderstaande fragment van het programma Mythbusters bevestigen de presentatoren nog eens het effect van maanzaad. Ze doen een drugstest na het eten van een cake vol met de zaden. Ook bij hen komt hetzelfde effect voor.