Over enkele uren begint het EenVandaag-debat tussen D66-leider Alexander Pechtold en PVV-voorman Geert Wilders. Wie zijn de hoofdrolspelers van vanavond? 

Wilders is Pechtolds grootste rivaal. Dat blijkt al uit de titel van het boek van Pechtold: Henk, Ingrid en Alexander. De twee heren vliegen elkaar regelmatig in de haren en namen elkaar ook bij EenVandaag al eens de maat

Naar de confrontatie van vanavond wordt dan ook vol verwachting uitgekeken. In de aanloop naar dit debat geven wij u daarom een korte introductie van de beide kemphanen.

Geert Wilders - 'De Tovenaarsleerling'

Geboren: 6 september 1963 te Venlo

Geert Wilders is met zijn aparte haardracht en gepeperde uitspraken een opvallende verschijning in Den Haag. De vrouw van de politicus is Hongaarse en werkt als diplomate. Hij heeft Indonesische roots. Wilders ging naar school in Venlo waar hij zijn mavo en havo diploma behaalde. 

Wilders had daarnaast een bijbaantje in een Duitse augurkenfabriek waarmee hij een reis naar Israël bekostigde. Hij verbleef daar in een Kibboets in de Jordaanvallei. Zijn verbondenheid met Israël ontstond in deze periode en de daaropvolgende reis door diverse Arabische landen, waar hij werd geconfronteerd met de enorme haat ten aanzien van Israël. 

Politieke carrière

Zijn politieke carrière begon Wilders in 1990 bij de VVD waar hij als beleidsmedewerker op het gebied van sociale zaken aan de slag ging. Ook schreef hij speeches voor de Tweede Kamerfractie. In 1997 werd hij lid van de Utrechtse gemeenteraad, voordat hij in 1998 Tweede Kamerlid voor de VVD werd.

Wilders begon zich vanaf dat moment steeds meer als landelijk politicus te profileren door zijn islam-kritische toon vanuit de rechterflank van de VVD. 

Deze rechtse koers bracht hem in 2004 in conflict met de VVD en toen Wilders weigerde zich aan de fractiediscipline te onderwerpen omtrent een stemming over EU-lidmaatschap van Turkije, werd een breuk onvermijdelijk. Wilders stapte in september 2004 uit de VVD, ging verder als ‘Groep Wilders’ en richtte in 2006 zijn Partij Voor de Vrijheid op.

Bekijk hier het studiogesprek met Wilders in 2006 waarin hij het verkiezingsprogramma van zijn nieuwe partij toelicht.

Door zijn kritiek op de islam kreeg Wilders al snel te maken met ernstige bedreigingen. Zo staat hij al jaren hoog op de dodenlijst van Al Qaida. Enkele dagen na de moord op Theo van Gogh in november 2004 werd het dreigingsniveau zo serieus dat Wilders per direct onder permanente bewaking werd geplaatst. Zijn bewegingsvrijheid is daardoor al tien jaar zeer beperkt en hierover sprak hij met EenVandaag in deze reportage.

Moments of fame:

Geert Wilders staat bekend om zijn felle statements met de retorische kracht van een rechtse directe. Bekijk hier een korte compilatie van zijn meest krachtige momenten in de Kamer: 

Alexander Pechtold - 'Kereltje Pechtold'

Geboren: 16 december 1965 te Delft

Alexander Pechtold is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de leider van de oppositie. De inwoner van Wageningen, de stad waarvan hij ooit burgemeester was, voltooide het gymnasium aan het Rotterdams Lyceum en trok vervolgens naar Leiden om daar kunstgeschiedenis en archeologie te gaan studeren. Hij had daarnaast een bijbaan als veilingmeester bij Van Stockum’s Veilingen in Den Haag en schaafde daar aan zijn retorische talent.

Politieke carrière:

Pechtold trapte zijn politieke carrière af toen hij in 1994 lid werd van de gemeenteraad van Leiden. Na een periode waarin hij op diverse terreinen als wethouder optrad richtte hij zich, na zijn benoeming tot landelijk partijvoorzitter van D66 in 2002, op de landelijke politiek. Nadat toenmalig minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Thom de Graaf zich in 2005 terug trok uit het Kabinet Balkenende II, werd Pechtold beëdigd als zijn opvolger. Al snel daarna werd hij lijsttrekker van D66.

Een portret van de nieuwbakken minister Pechtold in 2005.

Moments of fame:

Alexander Pechtold is een geslepen politicus en een goed debater. Uit het volgende fragment blijkt het tactisch en retorisch vernuft van Pechtold in de politieke arena:

Bekijk ook het fragment waarbij Pechtold in 2009 CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel in de hoek zette.

Controverse:

Dat beide heren regelmatig met elkaar in de clinch liggen is bekend. De verwachting is dat het ook vandaag weer zal knallen bij EenVandaag. Om u alvast in de stemming te brengen ziet u hieronder een fragment uit de Tweede Kamer waarbij Wilders en Pechtold elkaar met woorden te lijf gaan.

Bekijk ook de kift over de kopvoddentaks

Humor

Hoewel de enorme rivaliteit tussen beide vaak leidt tot scherpe twisten, blijkt uit het volgende fragment dat ook humor in dit politieke spel zeker niet mag ontbreken. Het geeft duidelijk aan dat hier sprake is van een haat-liefde verhouding die de beide politici met elkaar lijken te hebben.