De politiek in het Utrechtse Bunschoten slaat alarm om overlast veroorzaakt door Poolse inwoners. Reden: een aantal incidenten met Polen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Politici waarschuwen dat het dermate uit de hand kan lopen dat er doden gaan vallen.

Een belangrijke oorzaak voor bijvoorbeeld vechtpartijen is de abominabele huisvesting van de Oost-Europeanen. Er leven teveel mensen in één huis. Verveling, drank en mogelijk ook drugs leiden dan vaak tot ernstige geweldsincidenten.

Hoeveel Polen in de gemeente Bunschoten-Spakenburg (20.000 inwoners) wonen is onduidelijk. Schattingen variëren van het officieel ingeschreven aantal 416 tot ruim 1000.

Er zijn ondertussen al meerdere schiet- en steekpartijen geweest en de politiek in Bunschoten trekt nu aan de bel. Volgens de SGP moet er actie worden ondernomen. 

De SGP roept daarom de gemeenteraad bij elkaar voor een ingelaste raadsvergadering. Die vindt vanavond plaats. Aanleiding voor deze vergadering is een incident vorige week, waarbij een Pool zijn huisgenoot neerstak. 

Wat is hier aan de hand in Bunschoten? En is er een oplossing voor deze, volgens politici, onhoudbare situatie? EenVandaag praat er onder meer over met hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen.