Gemeenten in het Rivierengebied nemen maatregelen tegen teveel Oost-Europese arbeidsmigranten in woonwijken. Ze willen daarmee overlast beperken die buren ervaren als er bijvoorbeeld acht volwassenen in een rijtjeshuis wonen.

Vaak hebben de arbeidsmigranten een heel andere levens- en werkritme door ploegendiensten. Dit zorgt voor overlast, aldus de buurtbewoners die naast zogeheten ‘Polenhuizen’ wonen. In de gemeente Tiel bestaat inmiddels 10 procent van de bevolking uit Oost-Europeanen. Deels werkt men in de fruitteelt als seizoensarbeider maar vele tienduizenden werken het hele jaar door in Nederland.  

Een bedrijf dat Poolse werknemers bemiddelt is EB Personeelsdiensten uit Tiel. Zij hebben zo’n 600 arbeidsmigranten aan het werk en zorgen waar mogelijk ook voor woonruimte. Directeur Eelco Bekker is verbaasd over de kritiek van de gemeente: “Ik snap dat men wil voorkomen dat pandjesbazen grof geld verdienen met het huisvesten van Oost-Europese arbeiders maar een maximum van vier per woning vind ik belachelijk. We zijn net bezig met een pand voor 29 arbeiders, in samenspraak met de gemeente, brandweer en politie.” 

Slechte woonomstandigheden

Eerder was er kritiek op slechte woonomstandigheden maar dat is inmiddels sterk verbeterd, aldus Bekker: “Onze panden zijn gecertificeerd met voldoende ruimte en voorzieningen als toiletten en douches, afgestemd op het aantal bewoners.”  Op dit moment zou er in Nederland een tekort zijn van 100.000 woonplekken voor arbeidsmigranten . De gemeente Tiel wil de huisvesting van deze arbeiders terugdringen. “We krijgen steeds meer klachten over overlast”, aldus een woordvoerder van de gemeente. 

John Schuyt is directeur van Agripool in Heerhugowaard. Volgens hem ontstaan de problemen door de 2000 niet-gecertificeerde uitzendbureaus die in Nederland actief zijn. "Die lappen letterlijk alle regeltjes aan hun laars. Wij krijgen weleens meldingen dat er 10 of 12 mensen in een woning zitten. Dat kan gewoon niet." Toch aarzelt hij bij de wens van een aantal gemeenten om maximaal vier Poolse arbeidsmigranten in een woning te laten wonen. "Maximaal vier mensen in een huis is een goed idee, maar je komt dan wel in de knoei met de kosten. De wet laat toe dat je maximaal 25 procent van het minimumloon mag inhouden. Dat komt neer op 394 euro per persoon per maand. Maar bijvoorbeeld in Amsterdam kosten huizen 1500 euro per week."

De oplossing om dan de salarissen van de uitzendkrachten te verhogen, gaat niet werken, zegt Schuyt. Bovendien worden de uitzendkrachten nu al netjes betaald volgens de Nederlandse CAO. Volgens Schuyt is een mogelijke oplossing dat op grotere schaal leegstaande kantoren omgebouwd worden tot kleinschalige woonvoorzieningen voor arbeidsmigranten. 

Lucratief

In Tiel worden vooral goedkope woningen opgekocht door vastgoedbazen die veel geld verdienen door er acht volwassenen in te huisvesten. Bij €500 per persoon huur per maand levert zo’n woning €4000 in de maand op. De meeste bewoners hebben hun eigen auto, en dat levert parkeerproblemen op in de straat. 

reactie
clock 03-04-2018 15:04

Reactie ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

"De gemeenten mogen dit doen, ze gaan er zelf over. Gemeenten, kunnen samen met werkgevers en uitzendbureau's kijken hoe ze zorgen voor voldoende en goede huisvesting. Rijksbreed ligt huisvesting bij het ministerie van Binnenlandse Zaken."

reactie
clock 03-04-2018 14:11

Reactie Poolse ambassade: 'Maatregelen specifiek tegen Oost-Europeanen staan haaks op Europese vrijheid van vestiging en werk'

Als deze gemeenten maatregelen specifiek tegen bepaalde nationaliteiten neemt, dan staat dit haaks op de Europese vrijheid om je te vestigen en om te werken waar je wilt. Onze Poolse minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Elzbieta Rafalska heeft vorige week haar ernstige zorgen uitgesproken tegen de Nederlandse ambassadeur in Polen over de veel te dure, kwalitatief matige huisvesting van Poolse werknemers.

Lees hier de hele reactie van de Poolse ambassade