Vinden agenten dat ze genoeg waardering krijgen van burgers? EenVandaag deed onderzoek onder ruim 3500 Nederlandse politieagenten naar aanleiding van het geweld tegen hulpverleners rond de jaarwisseling. Veel agenten voelen zich ondergewaardeerd en ze zien daar verschillende redenen voor, maar er zijn ook positieve geluiden. Lees hieronder een greep uit de reacties. 

Beeldvorming

De beeldvorming in de media wordt vaak genoemd. Positieve zaken komen te weinig in het nieuws en door gedoe met politiemollen, de Nationale Politie en de Centrale Ondernemingsraad komt de politie negatief in het nieuws. Ook de discussie over etnisch profileren draagt volgens veel agenten bij aan de negatieve beeldvorming

Waardering is ver te zoeken. Ik zie en hoor vooral in de media voornamelijk negatieve geluiden over alles wat de politie doet.

Voornamelijk door de invloed van media is de waardering afgenomen, dit kwam mede door dat er diverse rotte appels tussen ons zitten.

Politie wordt altijd afgezeken. Er zijn wel burgers die waardering hebben hoor, maar het is altijd het negatieve wat in het nieuws komt. Plaats eens iets positiefs. We redden dagelijks mensenlevens en pakken genoeg verdachten op in mooie zaken!

We worden gewaardeerd als we even komen helpen, maar buiten dat gelooft iedereen alles wat er in de media naar buiten wordt gebracht. Vaak onterecht. Zo wordt voornamelijk het slechte belicht en krijgt iedereen een scheef beeld.

Veel mensen weten pas wat we doen als we voor hulpverlening komen. Er heerst mede door veel media een onterecht beeld over de politie. Discussie van etnisch profileren heeft hier een grote rol in gespeeld.

De discussie over etnisch profileren leidt vaak niet tot enige nuance. Agenten ervaren dat zij voor racisten worden uitgemaakt. Het tegendeel is waar! Agenten proberen terdege zoveel mogelijk elke opsporingskeuze voor zichzelf en omgeving te kunnen verantwoorden. De interne organisatie besteedt daar ook juist erg veel aandacht aan.

Media schetst vaak eenzijdig beeld oa etnisch profileren. Affaire Bouman en COR funest. Korpsleiding moet echt eens bezem door heen halen.

Het gedoe met de Centrale Ondernemingsraad in 2016 tast zelfs de integriteit van de Nationale Politie aan. Zeker nu oud COR-leden ook nog terug gaan keren in de nieuwe COR. Echt een grote schande voor het aanzien van de Nationale Politie. Logisch dat de waardering van de politie hier onder te leiden heeft.

Sociale media

Ook Youtube-filmpjes worden vaak genoemd als reden van negatieve beeldvorming. De filmpjes laten niet het hele verhaal zien volgens agenten en daardoor krijgen mensen een negatief beeld. Ook andere sociale media als Twitter en Facebook dragen daaraan bij. Maar dit nuanceren ze ook, want “schreeuwers hoor je nu eenmaal duidelijker.”

Ons werk ligt onder een vergrootglas door onder andere social media. Sommige collega's passen hierdoor hun werkwijze aan waardoor het niet altijd veiliger wordt op straat.

De een vind het goed en uit dat ook, de rest is onverschillig en zegt dat we toch niets doen. Anderen schelden je uit en weer anderen negeren je, we blijven echter lachen, want elk bedankje en elk zwaaiend kind zorgt ervoor dat je weer meerdere vervelende incidenten vergeten bent. En dan heb ik het nog niets eens over het aantal doden dat een collega per jaar ziet, in welke staat van aantreffen dan ook.

Door het filmen en alleen maar negativiteit naar buiten te brengen! Men moet daarmee stoppen. Ook het ok vinden dat collega's op de hak worden genomen en dit publiekelijk gemaakt mág worden!!

Vroeger werd er altijd gezegd de politie is je beste vriend, denk dat dat wel verdwenen is bij het grootste deel van de burger. Burger loopt over de politie heen. Kijk naar die treiter vloggers!

De burger oordeelt zonder context en feiten. Sociale media zijn volop aanwezig. De politie moet veel actiever zijn en actief naar buiten komen. Nu doen slechts individuele mensen dat. Is het te kritisch dan moeten tweets of filmpjes verwijderd worden, politiek correct!

Door de nieuwe media (vloggers, YouTube, Facebook, etc) is iedereen tegenwoordig journalist met het gevolg dat beelden worden gepubliceerd zonder research. Landelijke media moet dit weer overnemen om zo een concurrerende positie te houden met als gevolg en verkeerde weergave van de werkelijkheid. Dit bepaalt het beeld momenteel wat mensen hebben en het afnemende vertrouwen en respect voor de dienders op straat. Rechtszaken zijn al in de media uitgevochten voor er ook maar een rechter aan te pas is geweest. En het wordt zo voor steeds meer mensen heel normaal om een mening te hebben tijdens een incident en zich er ook verbaal of fysiek mee te gaan bemoeien. En collega's worden steeds terughoudender omdat zij veelal gefilmd worden en ook buiten diensttijd met incidenten geconfronteerd worden

Ik heb nog steeds de illusie dat het grootste deel van het publiek waardering heeft. Maar schreeuwers hoor je nu eenmaal duidelijker. En met social media schreeuwen de schreeuwers nog harder en de klassieke media die kijk-/lezerscijfers wil, geeft ze ook meer een podium.

Politieapparaat

Een aantal agenten maakt zich ook zorgen over hoe serieus ze nog worden genomen: door hervormingen en reorganisaties kunnen zij voor hun gevoel burgers niet meer goed dienen. 

Er word veel gesneden en veranderd in het apparaat, dit gaat ten kosten van de kwaliteit van het werken, dit merkt de burger. De afstand groeit.

Meningen op verjaardagen. doen geen aangiften meer. worden van kastje naar muur gestuurd. Eigelijk hebben ze gelijk ook. Eigen aangifte werd totaal niets mee gedaan. Heb eigenlijk niet eens zin om dit nogmaals allemaal aan te geven. Ik en veel collegas ook raken hun hart voor de zaak kwijt.

Het is de burger niet kwalijk te nemen. De idiote bezuinigingen op de hulpverleners en verzorgenden is hier debet aan. De politie was zeer laagdrempelig en goed bereikbaar voor iedereen. Nu weet de gemiddelde diender zelf niet eens waar of bij wie hij of zijn. Maar Ivo en het hele poppentheater heeft zijn zin. Het is een farce

Door het belachelijke hoge boete beleid voor kleine overtredingen raakt de overheid de burger keihard. Grote boeven, grote zaken en HIC-zaken laten we voor de burger schijnbaar onbestraft. Hierdoor heeft de burger geen goed woord over voor de politie. Ook de reorganisatie-puinhoop van de Nationale Politie doet een fikse duit in het zakje.

Het is slecht gesteld met de waardering omdat mensen het idee hebben dat de politie niets doet. bv eigen ervaring. nav een oplichting waarbij de schade 175 euro is men bij voorbaat al zegt we stellen geen vervolging in (te weinig aangiften ontvangen). Ook voor mij is 175 euro veel geld, laat staan voor mensen die veel minder hebben. Hierbij wordt aangifte bereidheid een stuk minder dus ook de onvrede. Ook de negatieve publiciteit door de social media draagt er niet aan bij. Verder de lage straffen die verdachten krijgen helpen niet aan het verbeteren van waardering.

Door alle sores bij de politie, COR, Reorganisatie, gezeur, gezeik op de werkvloer, vriendjespolitiek etc wordt het er zeker niet beter op en zijn er heel veel collega's diep ongelukkig met hun werk. Vroeger durfde ik nog trots te zeggen, ik werk bij de politie, nu houdt ik mijn mond.

In 2007 werd er alles aan gedaan om dichter bij de burger te komen (koers 2007). Nu bijna 10 jaar later wordt dat in 1 klap weggegooid. Bureau's sluiten, burgers moeten verder rijden naar een bureau en als het wel in het dorp kan, dan alleen op bepaalde tijden. Burgers zien geen politie meer in de straat omdat die te druk zijn met andere zaken. Hierdoor verdwijnt het vertrouwen in de politie en dat snap ik heel goed. De hele Nationale politie had er nooit moeten komen.

Positieve geluiden

Toch zijn er veel agenten die zich wel gewaardeerd voelen. Ze horen positieve geluiden vanuit de samenleving en vinden dat er niet te veel waarde moet worden gehecht aan de negatieve geluiden.

Burgers zijn blij te horen dat ik voorlopig nog niet met pensioen ga, omdat ze blij zijn met mij en wat ik voor hen heb kunnen betekenen. Geeft een goed gevoel.

Er zijn altijd groepen die je niet waarderen. Echter zie ik gelukkig in mijn werk vaak genoeg burger die wel respect hebben en waarderen dat je er bent.

De waardering voor ons werk is goed. Met de kerstdagen een kaartje van mensen die een overval hebben meegemaakt. Alleen maar waardering voor de politie. Er wordt alleen maar geluisterd naar de zeurpieten en sommige bewoners/klagers uit de steden.

Vooral burgers die slachtoffer zijn geworden van een misdrijf, hebben in het algemeen nog wel waardering voor de politie. En daar doe je het ook voor. 

Goed. Ik kan in mijn functie het verschil maken voor mensen. Dat is de reden waarvoor ik bij de politie ben gaan werken. Het wordt ons overigens niet makkelijk gemaakt door alle andere opgelegde taken die worden verwacht.

De gemiddelde gewone burger geeft meermaals aan dat ze begrip hebben voor het feit dat we niet eens kunnen komen naar hun melding ivm personeelsgebrek. Ook spreekt men zich duidelijk uit dat wij het zwaar hebben, niets mogen doen (geweld) en dat we zwaar onderbetaald worden. Ook veroordeeld men het geweld tegen ons en roept om zwaardere straffen.

Ik merk dat als mijn werk op bijvoorbeeld verjaardagen ter sprake komt. Ik voel me soms bezwaard als mensen hun diepe respect uitspreken. Natuurlijk maken we vervelende dingen mee, aan de andere kant heb je, zeker in de noodhulp, een hoop vrijheid. Ik ben me ervan bewust dat de 'schreeuwers' op internet een kleine minderheid is. Tevreden mensen schreeuwen immers niet net zo hard dat we zo geweldig zijn. Ik merk dat ik sinds de reorganisatie meer op straat ben door het nieuwe 'contextgedreven werken'. Dit is echt een vooruitgang en ik merk dat dit gewaardeerd wordt.

Het is natuurlijk een beetje krom om te zeggen dat een normale burger geen waardering voor de politie heeft. Dat is namelijk wel zo. Echter komen wij het meest in aanraking met niet normale burgers of burgers welke normaal gesproken normaal zijn, maar met een slok alcohol op een niet normale burger wordt. 

  • Bekijk hier het volledige onderzoek.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.