De Tweede Kamer maakt zich op voor 2 lange dagen van debat over de rijksbegroting voor volgend jaar. De algemene politieke beschouwingen worden traditiegetrouw gezien als het belangrijkste debat van het jaar. 

EenVandaag volgt op de eerste dag van deze Algemene Beschouwingen PvdA-leider Diederik Samsom. Zijn partij staat er niet goed voor in de peilingen. Vanuit de PvdA-achterban klinkt de roep om meer herkenbaarheid.

Stabiliteit

Hoe gaat de PvdA-leider daar invulling aan geven? En hoe gevaarlijk is de zwakke positie van de PvdA voor de stabiliteit van het kabinet? Verslaggever Marc Belinfante volgt Samsom vandaag op de voet.

D66 leider Pechtold maakte vanochtend al bekend dat hij de druk op het kabinet gaat op voeren. Samen met het CDA komt hij met een motie, die het kabinet oproept om voor 1 februari te komen met een belastingherziening.

De oppositie heeft de messen geslepen voor een flinke confrontatie met premier Mark Rutte. Die voert zelf pas donderdag het woord en moet woensdag vanaf 10.30 uur tot eind van de avond luisteren naar de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Verslaggever Remko Theulings praat ons bij over het laatste nieuws vanuit politiek Den Haag.

 Gisteren was premier Rutte te gast in de EenVandaag-uitzending. Kijk dat interview hier terug:

Oppositiepartijen hekelden dinsdag al het gebrek aan ambitie in de miljoenennota. Ook waren ze kritisch over de plannen voor een belastingherziening. 

Het kabinet hoopt dat de aantrekkende economie snel leidt tot meevallers van 3 tot 5 miljard die kunnen worden ingezet als 'smeerolie' bij een herziening van het belastingstelsel. Maar de oppositie heeft daar duidelijk bedenkingen bij. D66-leider Alexander Pechtold noemde het ontbreken van een duidelijke dekking voor de belastingherziening dinsdag al 'zeer teleurstellend'.

In Radio EenVandaag: Roderik van Grieken, directeur van het Nederlandse debatinstituut. Wie scoort hoge punten tijdens de politieke beschouwingen en wie gaat af? Wat zijn de trucs om zo'n debat in te gaan? Ook spreken we politiek commentator Kees Boonman.