De Tweede Kamer is deze week nog met reces, maar toch is te merken dat politici zich volop warm lopen voor het komende politieke seizoen.

Minister Edith Schippers van VWS zwengelt de discussie over de de kiesdrempel maar weer eens aan: er zitten volgens haar teveel partijen in ons parlement, en daardoor is het bijvoorbeeld heel ingewikkeld om voldoende steun voor wetsvoorstellen bijeen te sprokkelen. 

Een 'behoorlijk hoge kiesdrempel' zou volgens haar een zegen zijn voor de Nederlandse politiek. Ze noemt geen percentage, maar in Duitsland -waar een partij 5% van de stemmen moet behalen om in het parlement moet komen- zouden Partij voor de Dieren, SGP maar ook de ChristenUnie geen zetels halen.

En binnen de coalitie loopt de spanning op over het Klimaatbeleid. In juni maande de rechter in Den Haag het kabinet tot extra spanning om de CO2-uitstoot in ons land verder te verminderen. Het kabinet zou in 2020 tot een reductie van 25% moeten komen, en niet slechts 17%, zoals nu afgesproken. Actiegroep Urgenda, die de zaak aanspande, vierde na die uitspraak al een feestje, maar het kabinet overweegt in beroep te gaan.

Tweede Kamerlid Jan Vos (PvdA) vindt dat het kabinet de CO2-doelstelling moet aanscherpen zoals de rechter in juni heeft bepaald, of het kabinet nu in hoger beroep gaat of niet.

Goed idee, vindt de VVD. De rechter moet niet op de stoel van de politiek gaan zitten, vinden de liberalen. Verantwoordelijk minister Henk Kamp staat dan ook niet te trappelen om de uitspraak uit te voeren. Coalitiegenoot PvdA vindt echter dat het kabinet best een tandje bij kan zetten, en de uitspraak wél moet uitvoeren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.