Het belooft een stevige confrontatie te worden, het EenVandaag debat tussen PVV-leider Geert Wilders en D66-lijsttrekker Alexander Pechtold op maandag 16 maart. De politieke haat-liefde-verhouding tussen beide heren lijkt een garantie te zijn voor politiek spektakel.

Pechtold is de grote man van de oppositie en presenteert zich bij tijd en wijle zelfs als potentiële premier, analyseert hoogleraar Leiderschap Janka Stoker van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Tot de tanden toe bewapend stapte de voorman van D66 bij het RTL debat van 5 maart de ring in. Door de afmelding wegens ziekte van aartsvijand Wilders, leek Pechtold tijdens het debat nochtans op een bokser die in het luchtledige sloeg.'

Wilders lijkt sindsdien weer aardig op stoom te zijn gekomen. De vervelende incidenten die zich voor hebben gedaan bij PVV kandidaten voor de Statenverkiezingen hebben hem mogelijk nog meer op scherp gezet en de verwachting is dat hij alles uit de kast zal halen om Pechtold tijdens het debat af te troeven. 

Nu zowel D66 als de PVV het goed doen in de peilingen, zullen de twee grote uitdagers van coalitiepartijen VVD en PVDA geen kans onbenut laten om zich te tonen als ongekroonde koning van de oppositie. Naar de strijd tussen Wilders en Pechtold wordt dan ook reikhalzend uitgekeken:

Matten maar!

Geenstijl spreekt over de wraak van EenVandaag en fabriceerde een flyer ter promotie van het verbale gevecht:

Matten op Maandag. 16 maart. ±18:00 uur. EenVandaag. Nederland 1. Inzetten maarrr...

Mis het niet!

De Dagelijkse Standaard enthousiasmeert zijn lezers met een welgemeend advies:

Pak uw agenda er maar bij en sla de cola en popcorn in, want op 16 maart gaat het knetteren.

Je vijand is je beste vriend

De Volkskrant geeft een analyse van de verhouding tussen Wilders en Pechtold en hoe het debat hen beide goed zal doen. Immers, tijdens campagnetijd is er volgens de Volkskrant voor een politicus niets fijner dan een vijand.

Maken of kraken?

Paul Jansen beschouwt op de website van de Telegraaf de dynamiek van de Provinciale Statenverkiezingen. Het is buigen of barsten voor de debaters, zoals menig debater in het verleden al ondervond.

'Tv-debatten kunnen een campagne maken of breken. Vraag maar aan Emile Roemer' -Paul Jansen.

Afgunst?

Ondertussen bekijkt VVD prominent Frans Weisglas, die als oud-Kamervoorzitter weet hoe lastig het is om politieke kemphanen tot de orde te roepen, de aankondiging van het debat met argusogen.

Oproep tot een freefight!

Charles Groenhuijsen doet in het NRC van 3 maart een oproep aan de beide heren en EenVandaag om vooral geen voorspelbaar voorgekookt debat te laten ontstaan. Groenhuijsen hoopt op een titanengevecht waarin Wilders en Pechtold alle vrijheid krijgen om elkaar verbaal in de haren te vliegen.

‘Al die voorgekookte debatjes met blokjes en gevatte vragen zijn politiek blaasvoetbal’ -Charles Groenhuijsen'

Het moge duidelijk zijn, naar dit debat wordt door vele politieke watchers vol verwachting uitgekeken. Maandag 16 maart. 18.15 op Nederland 1.