De Nederlandse Politiebond (NPB) wil dat minister Van der Steur de voedingsbodem naar corruptie binnen de politie laat onderzoeken. De politietop zou volgens NPB-voorzitter Struijs naïef zijn en is zich te weinig bewust dat de politie kwetsbaarder is geworden voor corruptie. Er wordt bij corruptiezaken te weinig gekeken naar oorzaken. Fatsoenlijke rapportage waaruit lering kan worden getrokken blijft achterwege, aldus de NPB-voorzitter. 

Struijs waarschuwt voor kwetsbare ICT-systemen binnen het politieapparaat waar criminelen toegang toe hebben, maar wijst ook op druk uit eigen kring waar allochtone politiemensen steeds vaker aan bloot komen te staan.

Eerder dit jaar meldde EenVandaag dat volgens strafrechtadvocaten en agenten in honderden gevallen het in beslag genomen goederen, drugs of geld tijdens of na inbeslagname verdwijnen. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen onderzocht de inbeslagname door politie, Justitie en Domeinen en stelt dat er sprake is van ‘een zwart gat.’ In zijn rapport “Waar is mijn auto?”  dat hij vorige week presenteerde in EenVandaag, schetst hij een onthutsend beeld van het inbeslagnameproces. Burgers bij wie spullen in beslag genomen zijn weten niet waar hun spullen blijven, ze krijgen niet of nauwelijks informatie en spullen raken kwijt. En voor politie en Justitie heeft inbeslagname nauwelijks prioriteit.

Bekijk hieronder de reportage van EenVandaag met de Nationale ombusman Reinier van Zutphen terug:

Ook deed EenVandaag een rondgang langs tientallen strafrechtadvocaten en zij stellen dat zij vrijwel allemaal te maken hebben met verdwijnen van geld, drugs en waardevolle goederen van hun cliënten bij inbeslagname door politie en Justitie. Ook hebben zij grote kritiek op het ontbreken van goede registratie- en volgsystemen voor in beslag genomen goederen. De politie liet toen weten ‘zich te herkennen in het rapport’ van de Ombudsman en gaf aan dat men ‘teveel bezig is geweest met interne bedrijfsvoering waarbij weinig is gedacht aan de burger.’ En juist de interne bedrijfsvoering rond inbeslagname deugt van geen kant, aldus de Ombudsman.

Bekijk hieronder de reportage van EenVandaag terug:

 

Wiki Inbeslagname

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.