De politiebond ACP wil dat het supersnelrecht wordt afgeschaft. In EenVandaag reageert de bond gefrustreerd op de lage straffen tegen verdachten die zich tijdens de jaarwisseling in Den Haag hebben misdragen. Het Openbaar Minister had hogere straffen geëist. Volgens de ACP zijn veel leden van de bond woest over de in hun ogen te lage straffen, vooral omdat justitie juist wil dat geweld tegen gezagsdragers zwaarder wordt bestraft. ACP vice-voorzitter Wiep van der Pal in EenVandaag: “Politieagenten worden met de dood bedreigd, er wordt vuurwerk naar ze gegooid, ze moeten rennen voor hun leven. En als ze dan horen dat er een taakstraf volgt zakt de moed ze in de schoenen.” In EenVandaag een reportage over de vraag of het supersnelrecht wel werkt.

‘Supersnelrecht afschaffen’

Het Openbaar Ministerie eiste hoge straffen tegen verdachten die zich tijdens nieuwjaarsnacht hebben misdragen. Met het supersnelrecht moet hen binnen drie dagen een straf worden opgelegd. Voor de politievakbond ACP is de maat vol. Vice-voorzitter Wiebe van der Pal: “Het supersnelrecht heeft geleid tot alleen maar lagere straffen dan de minister heeft geëist. Er is veel frustratie onder agenten, ze zijn echt teleurgesteld. Daarom willen wij dat het supersnelrecht wordt afgeschaft.”

Bolhaar: zeer teleurgesteld

Ook voorzitter Herman Bolhaar van het College van procureurs-generaal, de leiding van het Openbaar Ministerie, is zeer teleurgesteld. Het OM in Den Haag gaat in hoger beroep tegen de lager opgelegde dan geëiste straffen. Het Openbaar Ministerie wil dat geweld tegen hulpverleners en gezagsdragers tweehonderd procent zwaarder dan normaal wordt bestraft. Bolhaar blijft vasthouden aan het supersnelrecht.

Donderdag legde de politierechter van Rotterdam wel straffen op die gelijk waren aan de eis van het Openbaar Ministerie.

In EenVandaag een reportage over de vraag of het supersnelrecht wel werkt. Oud-politieman Arthur van der Vlies werkte 20 jaar voor de politie, onder andere in Rotterdam. Als wijkagent en ME-er maakte hij de nodige geweldsincidenten mee en was regelmatig teleurgesteld over de straffen die geweldplegers kregen opgelegd. Hij vindt dat het snelrecht zijn doel totaal voorbijschiet, doordat straffen lager uitvallen. Wat in strijd is met de richtlijn van minister Opstelten van Justitie. "We hebben afgesproken dat geweld tegen hulpverleners op straat dubbel wordt bestraft. Dat gebeurt op deze manier niet, eerder omgekeerd."

Van der Vlies houdt een blog bij over het politiewerk en staat politiemensen die geweld meemaken bij. Hij schreef deze blog over geweld tegen hulpverleners tijdens oud en nieuw.