Het aantal slachtoffers in Nederland dat na gebruik van GHB op de Eerste Hulp belandt is in vijf jaar tijd verviervoudigd, tot 1200 in 2009. Niet alleen in het party-circuit, maar ook op het platteland wordt GHB steeds meer gebruikt. Met alle gevaren van dien. Reden voor de politie in Twente om te pleiten voor strenge maatregelen. Vanavond praat EenVandaag met de politie regio Twente, Tactus verslavingszorg, met een moeder van de eerste officiële Nederlandse GHB-dode en mixt een scheidekunde student GHB met huis-, tuin- en keukenmiddelen.

GHB is een stof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. In de jaren 60 werd de stof in het laboratorium nagemaakt en vooral gebruikt als slaapmiddel en anestheticum.

Sinds de jaren 90 wordt de gesynthetiseerde stof voornamelijk gebruikt als partydrug, een drug die veel gebruikt wordt in het uitgaansleven. Gebruikers van GHB voelen zich rustig en warm. Afhankelijk van de dosering voelt men zich verdoofd, aangeschoten of dronken. In de meeste gevallen vermindert het angsten en remmingen. GHB staat bij het grote publiek vooral bekend als een 'verkrachtingsdrug'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.