De politie moet weer meereizen in de trein om op te treden tegen geweld op het spoor. Zeker op trajecten waar veel incidenten gebeuren is inzet van de politie een geschiktere maatregel dan NS-personeel uitrusten met een wapenstok en pepperspray. 

Dat bepleit Prof. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, in EenVandaag. „Ik zou het logisch vinden als de NS op bepaalde trajecten of op bepaalde tijden, wanneer je kan verwachten dat agressie zou kunnen plaatsvinden, dat ze dan beschikken over politie en dat ze dat zelf dan kunnen regelen. Die meerijden op de trein, omdat ze ervaring en de uitrusting hebben om op te treden.”

Volgens Van Vollenhoven is met het verdwijnen van de Spoorwegpolitie een gat ontstaan dat nooit helemaal goed is opgevuld door de Nationale Politie. Men heeft de Spoorwegpolitie weggehaald, en gezegd wij doen het wel binnen de nationale politie, maar dat maken ze nu niet waar.”

Van Vollenhoven wil ook dat het publiek beter betrokken wordt om NS-personeel te hulp te schieten bij conflicten en agressie. Hij wil dat passagiers die daarvoor voelen een opleiding kunnen volgen, zodat ze weten wat je moet doen bij incidenten. Een soort vrijwilligerskorps, vergelijkbaar met de vrijwillige brandweer.

In EenVandaag ook commentaar van Henk Elffers, emeritus hoogleraar omgevingscriminologie aan het Nederlands Studiecentrum Criminologie en Rechtshandhaving. Ook hij ziet een grotere rol weggelegd voor het publiek om de veiligheid te vergroten.

In Radio EenVandaag een gesprek met Jaap Timmer, hoofddocent Maatschappelijke Veiligheid aan de VU. Hij zegt dat het uitrusten van NS-personeel met wapenstok en pepperspray zinloos is in de trein. Op het perron zou het wel soelaas bieden. Ook spreken we met Gijs Rademaker van EenVandaag Opiniepanel. Wat vinden panelleden die bij de NS werken de gewenste uitrusting tegen agressie in de trein? Ook spreken we met Pieter van Vollenhoven.