Cobra’s, vlinders en nitraatbommen: het zijn klinkende namen van illegaal vuurwerk. Aantrekkelijk voor kinderen, maar wel de reden dat elke jaarwisseling jonge slachtoffers in het ziekenhuis belanden. De politie roept nu ouders op verantwoordelijkheid te nemen voor het vuurwerkbezit van hun kinderen. Ze moeten hun kroost beter controleren en mogelijk illegaal vuurwerk aangeven.

Jaarlijks wordt er voor zo’n 60 miljoen euro aan vuurwerk uitgegeven. Voornamelijk siervuurwerk wordt steeds populairder. Maar het illegale vuurwerk blijft een probleem. Dit jaar is er volgens de vuurwerkbarometer van het OM al meer dan 20.000 kilo aan illegale knallers in beslag genomen.

Het illegale vuurwerk is zo sterk dat het kraters kan slaan in auto’s en huizen. Ontploft het in de hand, dan is de kans groot dat degene een hand kwijtraakt. Volgens plastisch chirurgen zijn de letsels veroorzaakt door illegaal vuurwerk te vergelijken met oorlogsletsels.

Doordat illegaal vuurwerk online makkelijk te verkrijgen is, vraagt de politie ouders het online gedrag van hun kinderen goed te controleren. De agenten merken dat puberende jongeren nauwelijks reageren op de waarschuwingen van de politie. Ouders zijn, volgens de politie, beter in staat om te volgen waar kinderen hun geld aan uit geven. 

Ook pedagoog Micha de Winter vindt dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ouders denken te vaak dat kinderen zelf in staat zijn om hier goede keuzes in te maken. Maar opvoeden is ook je bemoeien. Je moet je kinderen wel leren om goede keuzes te maken.” 

EenVandaag spreekt met Ad Nieuwdorp, vuurwerkspecialist van de Nationale Politie, en hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. Waarom roept de politie ouders op om actie te ondernemen en hoe kunnen ouders dat het beste aanpakken?