Met man en macht zocht de politie in Maastricht dit weekeinde in een veld naar het giftige gas sarin. Vandaag worden vier verdachten, die betrokken zouden zijn bij de handel in gevaarlijke stoffen, voorgeleid. 

De vier, tussen de 21 en 52 jaar, werden zaterdag aangehouden omdat ze verdacht worden van 'het in handen hebben van een verboden stof en het begraven ervan'. De verdachten werden aangehouden na een tip van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) dat een met naam genoemde verdachte een gevaarlijke stof, mogelijk sarin, te koop zou aanbieden.

Daarop startte de politie een groot opsporingsonderzoek waarin de verdachte voortdurend werd geschaduwd. Samen met een ander ging deze zaterdagavond naar het buitengebied in de Maastrichtse wijk Amby waar ze begonnen te graven. Daarop werd dit duo aangehouden. Even later werden ook de andere twee aangehouden in Heerlen.

De politie heeft de afgelopen dagen in het gebied gezocht naar het gevaarlijke zenuwgas sarin, maar niets gevonden. Ook bij de verdachten is de stof niet aangetroffen.

EenVandaag spreekt met gifgasdeskinduge Maarten Nieuwenhuizen van TNO: hoe kan het dat dergelijke extreem giftige stoffen in omloop zijn en verhandeld worden?

update
clock 02-04-2013 14:40

1 persoon verdacht van 'het aanwezig hebben van chemische wapens'

Een van de vier verdachten die betrokken zou zijn bij de handel in gevaarlijke stoffen, wordt verdacht van 'het aanwezig hebben van chemische wapens'. Dat zei advocaat Theo Bouwmans rond de voorgeleiding van zijn cliënt.