Slechts vier op de tien gestolen auto’s wordt tegenwoordig teruggevonden, terwijl dat twintig jaar geleden zeventig procent was. Om die trend te keren wordt een proef gestart: particuliere opsporingsbedrijven gaan, als de politie geen tijd heeft, zelf achter gestolen voertuigen aan.

Overheid, verzekeraars en particuliere opsporingsbureaus gaan in een pilot ‘gestructureerder' samenwerken bij de opsporing van ontvreemde auto's. Als die worden gesignaleerd door bijvoorbeeld camera's boven de weg en er geen politie in de buurt is, worden de gegevens doorgespeeld aan privédetectives. Die kunnen dan de gestolen auto's blijven volgen tot er wel politie beschikbaar is.

Dit bevestigt directeur Titus Visser van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) woensdag in het AD. Kentekengegevens van gestolen auto's die worden waargenomen in de openbare ruimte, worden geverifieerd door het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) in Veendam. 

Dat speelt de gegevens door aan politie en verzekeraars. Door deze aanpak kunnen verzekeraars tijdens de proef in Oost-Nederland langs de grens versneld privédetectives inschakelen.

In EenVandaag hacker Mounir El-Berrah van KIWA -een bedrijf dat zorgt voor certificering- en met Titus Visser, de directeur Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Daarnaast een reactie van  oud-verkeersofficier Koos Spee.