De politie gaat steeds vaker undercover om misdaden op te lossen. In het geheim worden per jaar tientallen malen geheimagenten ingezet om vermeende criminelen bekentenissen te ontlokken. Advocaten spreken er schande van omdat de werkwijze van de undercoveragenten achteraf niet te controleren is.

Het zware opsporingsmiddel blijkt in de jaren 2012, 2012 en 2013 respectievelijk 55, 82 en 68 keer ingezet. Dit blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Enige vergelijkingsjaar is 2004, toen het middel 31 maal werd ingezet. Vanavond in EenVandaag Thomas Aling van de Nationale Politie die uitlegt waarom en wanneer de politie dit zware opsporingsmiddel inzet en strafrechtadvocate Benedicte Ficq over de bezwaren die er kleven aan deze undercoveroperaties. 

Eerder maakte EenVandaag een reportage over de undercoveractie tegen Wim S. Hij bekent de moord op zijn 34-jarige vrouw Heidy Goedhart, in ruil voor een vaste baan. Naar die baan kan hij fluiten want degene die hem vraagt te bekennen blijkt een undercoveragent. Wim S. wordt gearresteerd op verdenking van moord op zijn vrouw.