Het kabinet komt met een wetsvoorstel waarin staat dat iedereen die een wapenvergunning aanvraagt of verlengt, voortaan ook ras of etnische afkomst moet vermelden. Dat plan zorgt direct voor veel reacties. Mmeneer Zoetmulder, wapendrager sinds 1958, beweerde bij Stand.nl dat er nu al nauwelijks wordt gecontroleerd bij wapenvergunningen. Klopt dat?

Volgens Sander Duisterhof, directeur van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie, klopt het dat aanvragers zelf een verklaring in moeten vullen over bijvoorbeeld hun medische geschiedenis. "En dit kan de politie inderdaad niet controleren." Maar er worden wel andere gegevens gecheckt. “Ze kunnen het strafrechtelijk verleden controle en sinds een jaar is de wet BOPZ, die bepaalt dat mensen gedwongen worden opgenomen in een psychiatrische inrichting, gekoppeld aan een verklaring omtrent goed gedrag. Dus ook dat wordt gecheckt”, aldus Duisterhof.

Volgens Duisterhof is deze controle ook afdoende en bestaat er geen waterdicht systeem. “Het blijft een momentopname. Je vraag of iemand in orde is en het kan op dat moment ook goed met iemand maar. Maar diegene kan een week later een traumatische gebeurtenis meemaken. Je kan niet voorzien in het onvoorzienbare.”

Politie: we controleren niet alles

In een schriftelijke reactie bevestigt de politie dat ze niet alles controleren. "Het is inderdaad zo dat wij vragen naar de medische toestand en het is ook waar dat wij niet in medische dossiers kunnen kijken. Tegelijkertijd geldt dat wij in onze politiesystemen kunnen zien wat we wel van iemand weten - dat kan bijvoorbeeld ook met verwardheid te maken hebben - en vanuit het Openbaar Ministerie krijgen wij informatie over mensen die verplicht zijn opgenomen in verband met een psychiatrische aandoening."

“Als er nieuwe gegevens bijkomen die geregistreerd moeten worden, zoals het kabinet voorstelt in het nieuwe plan, zal de wet veranderd moeten worden", laat een woordvoerder van Autoriteit Persoonsgegevens weten. Zij hebben een negatief advies gegeven over het nieuwe wetsvoorstel. Daarbij vragen ze zich af of het strookt met Europese wetgeving.

Conclusie: de politie kan inderdaad niet alle gegevens checken, omdat zij bijvoorbeeld niet in een medisch dossier van iemand kunnen kijken. Meneer Zoetmulder, inbeller bij Stand.nl, heeft dus gelijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.