De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een planeet gevonden die lijkt op onze aarde. De planeet Kepler-186f is rotsachtig, bijna even groot als de aarde en staat op de juiste afstand van een ster. 

De kans op vloeibaar water, en dus leven, is op een planeet als deze het grootst. Goed onderzoek is nog niet mogelijk, omdat de planeet te ver weg staat. Er is daarom geen enkele aanwijzing dat er echt leven mogelijk is op Kepler-186f.

Er wordt al jaren gezocht naar planeten waar leven mogelijk zou kunnen zijn. Daarom wordt eerst gekeken of er vloeibaar water op een planeet zou kunnen zijn. Als de planeet te dicht bij zijn ster staat, verdampt het water; is de planeet te ver weg dan bevriest het. Kepler-186f is de eerste planeet die in de goede omgeving zit en de juiste omvang heeft. 

Ook Nederland speelt een grote rol in het onderzoek naar planeten met aarde-achtige eigenschappen. EenVandaag bezocht in november het Canarische eiland La Palma, waar met een door de Universiteit Leiden ontwikkeld instrument, gezocht wordt naar dit soort planeten. Bekijk hier de reportage: 

Verslaggever Bart Hettema vanaf het vulkanische eiland La Palma