De conclusie dat borstimplantaten van het Franse merk PIP geen risico vormen voor de gezondheid van draagsters is te voorbarig. Dat vertelt Jan Willem Cohen Tervaert, hoogleraar immunologie aan het Maastrichts Universitair Medisch Centrum vandaag in EenVandaag. 

De inspectie van de Gezondheidszorg concludeerde gisteren dat PIP-implantaten niet ongezond zijn. Dat deed de inspectie op basis van een onderzoek gedaan in opdracht van de Europese Commissie. De onderzoekers concludeerden dat stoffen in de implantaten geen risico voor de gezondheid zouden vormen, zo zou er ook geen bewijs zijn dat de in de siliconen gebruikte stoffen de kans op kanker verhogen. Er werd wel geconcludeerd dat de kans op scheuren bij PIP-implantaten verhoogd is.

In 2010 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg het gebruik van PIP-implantaten verboden, in 2012 heeft de Inspectie samen met de Nederlandse Vereniging  voor Plastische Chirurgie PIP-draagsters  geadviseerd om de implantaten te laten verwijderen.

EenVandaag spreekt met Jan Willem Cohen Tervaert en een PIP-slachtoffer.

update
clock 31-10-2013 15:10

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) gevraagd opnieuw naar het advies te kijken.