Wat wil je het liefst als presentator van Eenvandaag? Niet moeilijk: groot nieuws, dat zich vlak voor de uitzending aandient. Het draaiboek kan in de prullenbak, samen met de keurig uitgeschreven presentatieteksten. Verslaggevers doen hun werk live in de uitzending, een op het laatst gebelde gast holt bezweet binnen, een deskundige ‘hangt’ aan de telefoon. Leuke klus voor een presentator.

En als er geen ‘breaking news’ is? Dan voor mij graag een exclusief interview met een politicus waar die dag iedereen achteraan zit.  En ook graag een gulle eindredacteur ruim zendtijd vrijmaakt.

Op 12 januari 2010 is Jan Peter Balkenende wat je noemt ‘hot’.  Wij hebben hem, twaalf minuten live in EenVandaag. Die dag presenteert de Commissie Davids zijn rapport over de Nederlandse bemoeienis met de oorlog in Irak. De conclusies zijn vernietigend: een mandaat voor de inval ontbrak, Balkenende gaf onvoldoende informatie aan de kamer, en zo nog wat zaken. De premier is moe en niet in vorm. Ruim een maand later zal zijn vierde kabinet vallen. Hij verzet zich tegen de conclusies van Davids, hult zich in vage termen als ik hem tot vier keer toe vraag of hij zichzelf iets verwijt. Iedereen kijkt. Kamerleden ergeren zich, gebruiken het interview als basis voor het debat later op de avond. Timing en inhoud, allebei precies goed.

Zo gaat het helaas niet altijd.

Begin april 2008 zit Camiel Eurlings, minister van Verkeer, bij mij in de studio van EenVandaag. Het gaat over spitsstrook op de A1, die jarenlang ten onrechte gesloten is geweest. Het ministerie had een uitspraak van de Raad van State verkeerd begrepen, of liever gezegd: de ambtenaren hadden zitten slapen en automobilisten stonden in de file. Alle reden voor een stevig interview, zeker, maar deze keer ben ik degene die zijn dag niet heeft. Eurlings krijgt nauwelijks gelegenheid een zin uit te spreken of ik zit hem alweer op zijn huid, zwaaiend met het vonnis van de Raad van State.  Ondanks zijn blunder met de spitsstrook krijgt de minister alle sympathie.

Timing: prima, inhoud: 3-.

Dus alsnog: sorry Camiel …