Het is de hoogste tijd voor een zogenaamde Wet Mantelzorg. Dat vindt mantelzorger Rosite van der Woude. Zij wil die wet afdwingen met een burgerinitiatief en geeft de aftrap vandaag in deze uitzending.

Het idee voor deze wet kreeg ze, toen ze bij de zorg voor haar vader op veel administratieve en organisatorische rompslomp stuitte. In haar wet moet alles centraal geregeld zijn en kan men voor een aanvraag van bijvoorbeeld een rolstoel, medicijnen en zorg gewoon terecht bij één loket. “Nu word je van instantie naar instantie doorverwezen. Daar moet een einde aan komen.” Ook moeten mantelzorgers daarbij beter betrokken worden, vindt ze. “Mantelzorgers zijn nu geen partij.”

Rosite van der Woude bij Radio EenVandaag

Ook de ouders van de 7-jarige meervoudig gehandicapte Jasmijn ondervinden veel organisatorische rompslomp. Zij zijn gemiddeld 4 uur per dag bezig administratie en de extra zorg voor hun kind, vertellen ze aan verslaggever Roos Oosterbaan. Ze worden soms geconfronteerd met hoge rekeningen of terugvorderingen die bij nader onderzoek onterecht blijken. Het kost ze veel stress en tijd. “Het is een enorme last voor ons erbij, bovenop de zorg die we al hebben”, zegt de vader van Jasmijn.

Sophie Hermans, VVD-Tweede Kamerlid, erkent dat het vermoeiend is voor mantelzorgers om van het kastje naar de muur te worden gestuurd. “Emotioneel en fysiek hebben mantelzorgers het al zwaar, nog extra werk is niet wenselijk”, zegt ze. Ze gaat het wetsvoorstel bestuderen, maar vraagt zich af of een Wet Mantelzorg wel de oplossing is. “Het kost heel veel tijd om een hele nieuwe wet te maken. Daarnaast moet het niet alleen op papier veranderen.” Zij ziet de gemeente als de plek waarbij mensen sneller geholpen moeten worden. “De gemeente moet dan stoppen met doorverwijzen, maar het loket zijn waar mantelzorgers met al hun vragen terecht kunnen.”

Van der Woude roept de mensen op om op www.Petitie24.nl voor haar Wet Mantelzorg te stemmen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.