Zonder kabels of beveiliging van de hoogste gebouwen ter wereld bungelen. Het klinkt als een filmscène, maar voor Peter is het realiteit: hij beklimt illegaal hoge gebouwen en maakt er foto’s en filmpjes van. Als ‘roofer’ heeft hij onder andere de Johan Cruijff Arena beklommen en staat de Dom van Keulen nog op zijn bucketlist. “Mensen vergeten vaak dat hier jaren en jaren trainen aan vooraf gaat.” 

1. Waarom is dit nu je passie geworden? 

“Ik doe al zo’n vijftien jaar aan parcours en freerunnen’. Op een gegeven moment kreeg ik een blessure waardoor ik niet meer kon trainen. Ik ben toen meer video’s en foto’s gaan maken en dat vond ik zo leuk dat ik zelf een camera heb gekocht. Toen ging ik het freerunnen vastleggen. In een dolle bui besloten mijn vrienden en ik om de A’DAM Toren te beklimmen. Die werd toen verbouwd en wij zijn op de hijskraan bovenop het gebouw geklommen. Dan sta je daar midden in de nacht uit te kijken over een verlicht Amsterdam. Dat was echt magisch. Het deed iets met me en het heeft echt iets losgemaakt. Toen wilde ik het vaker doen, mét fotografie en film.” 

2. Wat maakt de community van ‘roofers’ zo bijzonder?

“Het is eigenlijk niet echt een community. Je hebt in Nederland een paar jongens die het serieus doen en met sommigen werk ik wel eens samen. De meeste roofers zijn eigenlijk nogal egoïstisch. Als je een mooie plek hebt gevonden, wil je daar opnieuw naartoe kunnen en je eigen ding doen. Je wil niet dat het opeens een toeristenplek gaat worden. Dat wordt het heel snel. Als zo’n plek bekend wordt, timmeren ze het heel snel dicht of hangen er opeens beveiligingscamera’s. Je wordt er een beetje geheimzinnig van. Ikzelf ook.” 

3. Hoeveel geld ben je eraan kwijt? 

Dat is lastig. Het klimmen is gratis, maar als je een camera wil kopen of andere apparatuur kost het geld. Verder valt het mee… Totdat je wordt gepakt door de politie, want het roofen blijft illegaal. Als je een boete krijgt, kan dat wel oplopen tot in de honderden euro’s. Dat is wel even pittig. Toen de Noord-Zuidlijn werd gebouwd, zijn we daar ook een keer geweest. Toen stond er opeens acht gewapende politieagenten om ons heen, die dachten dat we koperdieven waren. Dat was geen leuke ervaring.” 

4. Wat is het grootste compliment dat je hebt gekregen? En wat is de stomste opmerking? 

“Het grootste compliment komt van de mensen zeggen dat ze mijn fotografie mooi vinden of beter zien worden. Dat voelt heel erg goed. Daarnaast word ik nogal moe van mensen die opmerkingen maken over hoe gevaarlijk het roofen is. Ik vind dat die mensen geen recht van spreken hebben. Een autocoureur kan toch ook heel hard crashen? Mensen vergeten vaak dat hier jaren van training aan vooraf gaat. Naast het freerunnen heb ik twee jaar aan de klimsport bolderen gedaan en zeven jaar geturnd. Ik kan serieus goed klimmen! Zo zeker als een mens kan traplopen, zo zeker ben ik van mijn klimvaardigheden.”

5. Hoe zie je de toekomst met roofen voor je? 

Ik ga door tot ik er geen zin meer in heb of er een reden komt dat ik moet stoppen. Als ik vader word, zal ik wel snel stoppen. Voor nu ga ik lekker door. De Dom van Keulen staat nog op mijn verlanglijst!” 

KIJK & LEES OOK: 

KIJK & LEES OOK: