Pesten op het werk. Eén op de vier Nederlanders heeft er last van. Het komt overal voor. Lodewijk Asscher, de PvdA-minister van Sociale Zaken en werkgelegenheid, is het zat. Maar ook Asscher wordt gepest, net als zijn partij.

Het zijn geen nare mensen van ver weg die dat doen. Nee, het zijn zoals overal de naaste collega’s, gewoon, van de eigen coalitie.

Muisstil blijft het op het Binnenhof. Maar het moet hard zijn aangekomen. Lodewijk Asscher, PvdA-vice-premier, heeft het veel en vaak uitgevent. De wildgroei van flexibele arbeid moet bestreden worden. Het is een speerpunt van zijn beleid. Dit weekend kreeg hij op het VVD-congres van zijn coalitiepartner een flinke mep. 

Flexibele dienstverbanden noemt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra de norm. Zijlstra, die oefent om Mark Rutte op te volgen, had het over ’linkse politici’ die last hebben van ‘achteruitgangspessimisme’, die ‘alles bij het oude willen laten’ en ‘bang zijn voor de toekomst’.

Wat moet je meer zeggen om een pestkop te heten op het Binnenhof.

En passant leende premier Rutte nog enkele issues van de PvdA uit het verleden, door plots de hufterigheid en het egoïsme in de samenleving te willen bestrijden. Nee, niemand is uit op verkiezingen, krijg ik altijd te horen als ik vraag: hebben jullie het nog wel leuk samen in de coalitie?

De VVD-strategie is op dit moment gebaseerd op het motto: hoe ver kunnen we gaan. En dat om uit te testen hoe lang de PvdA het nog pikt.

Pesten heet ook pesten als je weet dat de gepeste eigenlijk niet zo veel durft terug te doen. De PvdA heeft het moeilijk. Ik zag en voelde het op de Ledenraad dit weekend. Er werd gesproken over verheffing en de toekomst, maar er is angst over het nu. De lage peilingen en een vermoeid ogende partijleider die heel erg zijn best doet, maar niet weet het negatieve beeld over zijn partij te keren.

De PvdA heeft het plan het zwerfvuil te bestrijden, zo las ik vanmorgen in de krant. Dat heet geen terugpesten. Flink terugmeppen zou ik zeggen, onder het uitroepen: dit is het eerlijke verhaal. Verder de geheime gesprekken met GroenLinks, die nu achter gesloten deuren worden gevoerd, intensiever voortzetten en een plan maken voor de aftocht. Pesten kan je bestrijden, maar meestal leidt het er toe dat je uiteindelijk toch uit elkaar gaat.