De waarnemend burgemeester van Westland, Agnes van Ardenne, heeft na grote druk besloten het voorgenomen persprotocol te schrappen. Dat gebeurde na een gesprek met lokale media als Omroep West en de WOS, maar ook de regionale pers zoals het Algemeen Dagblad.

Eerder deze week kwam Van Ardenne met een serie regels voor, met name, de filmende en fotograferende pers. Camera's mogen maar in één hoekje van de raadszaal staan, en de burgemeester zou zelf mogen bepalen wie er wel en niet naar binnen mag. Ook de wandelgangen en fractiekamers zijn op sommige tijden verboden terrein voor journalisten.  Toch zijn de hoofdredacties van deze media niet tevreden. De burgemeester vindt namelijk nog steeds dat ze de pers mag weigeren op inhoudelijke gronden. De journalisten vinden dat het niet aan haar is om zich te bemoeien met inhoudelijke keuzes van journalisten. Er volgt daarom een tweede gesprek 

Aanleiding is het incident met EenVandaag op 7 november 2017. Het actualiteitenprogramma volgt gemeenteraadslid Dave van der Meer in opmaat naar de verkiezingen. Een cameraploeg van de documentaireserie OnsBelang (EenVandaag) werd door Van Ardenne verboden om opnamen te maken in de raadzaal. Ze zei toen dat "een landelijk medium voor een programma in haar raadszaal niets te zoeken had."

Brief

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren maken zich zorgen over de bewegingsvrijheid van de pers in verschillende gemeenten. In een brief laten ze dat aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Genootschap van Burgemeesters weten. "Deze inhoudelijke afwijzing van een verzoek tot het maken van opnamen achten wij zeer kwalijk", aldus de briefschrijvers, algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ en Marcel Gelauff (NOS), voorzitter van de hoofdredacteuren.