Ooit was de lipizzaner, een paardenras, het visitekaartje van de Habsburgse keizer. Tegenwoordig vertonen die paarden weekend aan weekend voor publiek hun rijkunsten. Morgen gaat de film Perfect Horse in première.

Daarin het verhaal van de huidige 'Gestütsleiter van Piber', Max Dobretsberger, die in de groene heuvels van Oostenrijk jonge hengsten fokt en voorbereid op hun carrière.

Dobretsberger weet alles van het authentieke fokken van het paardenras lipizzaner en middels toewijding, vakmanschap en eeuwenoude kennis probeert hij het perfecte paard te creëren. Alleen de absolute top haalt dit hoogste niveau en de lat ligt voor zowel berijder als lipizzaner hoog.

Maar de eeuwenoude kennis wordt beproefd door nieuwe inzichten in de genetica. Paarden worden gekloond en het dna-profiel wordt geanalyseerd en uiteindelijk gemodificeerd. De belofte is dat de genetica in staat zal zijn het paard dat eeuwenlang met vallen en opstaan zo gevormd werd, steeds beter op bevel kan dansen, capriolen en lavades maakt.

EenVandaag bezoekt met internationaal jurylid Yvonne Peeters de lipizzaner keuringsdag. Wat is het perfecte paard, hoe keur je die en wat is raszuiver? Ook Ladan fokkerij zal hier een aantal van zijn lipizzaner laten keuren voor zijn stamboekregistratie.

Daarnaast praten we met regisseur Hans Fels over hoe ver men zal gaan in het manipuleren van de natuur om het perfecte paard te creëren.

Radio EenVandaag: 'Ik neem je mee'

Iedere donderdag neemt verslaggever Mischa Blok iemand mee op pad. Vandaag bezoekt ze samen met Atjan Hop de documentaire ‘Perfect Horse’, die morgenavond in première gaat op het Nederlands Film Festival in Utrecht.