De gesprekken tussen het kabinet, werknemers- en werkgeversorganisaties over Nederlandse pensioenen zijn mislukt. Mensen reageren teleurgesteld via sociale media.

De voormalig voorzitter van de christelijke vakbond CNV, Doekle Terpstra, vraagt zich af hoe het kan dat de vermogens van pensioenfondsen zijn gegroeid tot bijna 1500 miljard euro, maar dat er alsnog op de pensioenen gekort moet worden.

‘Als het nu niet lukt dan zal het nooit lukken’

Politiek commentator Tom Jan Meeus van de NRC verbaast zich ook over het mislukken van de gesprekken. “Als het in deze hoogconjunctuur niet lukt het pensioenstelsel aan te passen, zal het nooit lukken.”

Vrijwel direct na het mislukken van de onderhandelingen tweette de SP een infographic van het partijprogramma over pensioenen. “Rechtvaardige pensioenen dwingen we af”, valt in die tweet te lezen.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt de snelle reacties ongepast. “Er zijn collega’s die pal na het mislukken van het overleg hun reactie al twitterden, inclusief graphics. Ik ben nu vooral enorm teleurgesteld”, reageert Segers.

Doorwerken tot je 71ste

Een tool van de Sociale Verzekeringsbank wordt vandaag veel gedeeld. Daarmee kun je berekenen hoe lang je in het huidige pensioenstelsel door moet werken. Die leeftijd kan flink oplopen. Zo moet de presentatrice van EenVandaag, Roos Moggré, minimaal tot haar 71ste doorwerken.

Er is veel onduidelijkheid over hoe de pensioenen er in de toekomst uit zullen zien. Daarom heeft EenVandaag drie vragen voorgelegd aan econoom Martin Visser van de Financiële Telegraaf.

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.