De pensioenleeftijd blijft niet op 67, maar gaat de komende jaren fors omhoog.  De pensioenen daarentegen, gaan juist flink naar beneden. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Weekers  aan de Tweede Kamer. Volgens de brief moeten mensen die nu 25 jaar zijn, werken tot dat ze 71,5 jaar oud zijn. Tegelijkertijd wordt de hoogte van de pensioenen door nieuwe maatregelen flink aangetast. 

Wie straks met pensioen gaat op zijn 71-ste, moet rekening houden met een flinke daling van het inkomen. Volgens pensioendeskundige  Rajish Sagoeni, oud-voorzitter van het Koninklijk Genootschap voor Actuarissen, houden gepensioneerden in zo'n geval mogelijk slechts 50% van hun laatstverdiende salaris over. Volgens  de pensioendeskundige gaat staatssecretaris Weekers uit van veel te optimistische scenario's bij zijn berekening. "Weekers geeft de zaak veel te rooskleurig weer". 

Het kabinet wil de AOW-gerechtige leeftijd koppelen aan de levensverwachting. Weekers gaat er nu van uit dat mensen die nu 25 jaar zijn, AOW krijgen als ze 71,5 jaar zijn. Ook de pensioenleeftijd wordt nu gekoppeld aan die leeftijd. Hiermee wordt eerder stoppen met werken zo goed als onmogelijk. Wie toch stopt op bijvoorbeeld 68 jaar, zal dan of een heel laag pensioen ontvangen. 

Download

Pieter Omtzigt over de plannen van Weekers

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.