De rentestand is historisch laag. Goed nieuws voor huizenkopers, slecht nieuws voor spaarders. Maar er is nog een groep mensen voor wie de lage rente grote gevolgen heeft.

Mensen die hun pensioenuitkering bij een pensioenverzekeraar opbouwen - naar schatting een kleine 500.000 Nederlanders - krijgen soms tot wel 50 procent minder aan pensioen dan waar ze ooit op hadden gerekend. Voor de rest van hun leven.

Veel mensen worden verrast door zo’n lage uitkering, en zien tot hun frustratie dat ze er niets meer aan kunnen doen. Ze hebben decennia lang premie ingelegd in de hoop op een goed aanvullend pensioen, maar op het moment dat de verzekeraar moet uitkeren is de rentestand bepalend. Doorbeleggen kan niet meer.

Verzekeraars hebben nagelaten hun klanten tijdig te waarschuwen voor het lage pensioen, vindt de Stichting Geldbelangen. Ook had de sector veel eerder aan de bel moeten trekken om een oplossing te forceren. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft aangekondigd daar wel over na te denken, maar dat die oplossing er niet vóór 1 juli volgend jaar is.

EenVandaag spreekt met Maarten van der Heijden. Hij gaat over iets minder dan een jaar met pensioen. In 2010 rekende zijn assurantieadviseur hem nog voor dat hij recht had op een kleine 20.000 euro aan aanvullend pensioen.

De afgelopen jaren zag Van der Heijden dat bedrag in zijn jaarlijkse pensioenoverzichten steeds verder slinken. Zoals het er nu naar uit ziet moet Van der Heijden straks genoegen nemen met iets meer dan 11.000 euro. Hij voelt zich al die jaren misleid. Telefonisch wordt hij op deze manier gehoplen:

Ik ben blij dat ik niet nu met pensioen hoef, laat ik het zo zeggen.’ Wel heel opmerkelijke woorden voor een medewerker van juist pensioenverzekeraar Zwitserleven, tegen een gedupeerde.Posted by EenVandaag on maandag 8 juni 2015