De coalitie staat op fors verlies in de Eerste Kamer en zou, als er vandaag verkiezingen zouden zijn, de meerderheid verliezen. Dat blijkt uit een speciale peiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden gezamenlijk 29 zetels halen. De partijen staan daarmee op een verlies van negen zetels, vergeleken met het huidige aantal Senaatszetels. Dat wordt vooral veroorzaakt door twee partijen. Het CDA verliest vijf zetels en staat nu op zeven. D66 zakt er vier en noteert nu zes zetels. De VVD verliest een zetel en staat nu op 12, de ChristenUnie krijgt er juist een bij en noteert vier.

Lees ook

Winst voor FVD en GroenLinks

Forum voor Democratie is nog niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, maar staat in deze peiling meteen op acht Senaatszetels. Ook DENK zou de Senaat halen, met één zetel. GroenLinks stijgt flink: de partij noteert negen zetels, vijf meer dan de partij er nu heeft. De andere linkse partijen verliezen juist: de SP zakt van negen naar vijf, de PvdA van acht naar vijf.

De PVV zou een zetel inleveren, van negen naar acht. De Partij voor de Dieren, 50PLUS en de Onafhankelijke Senaatsfractie krijgen er elk een zetel bij, de SGP blijft stabiel op twee.

info

De hele uitslag van de peiling voor de Eerste Kamer is als volgt:

VVD: 12 (-1)
CDA: 7 (-5)
D66: 6 (-4)
PVV: 8 (-1)
SP: 5 (-4)
PvdA: 5 (-3)
GroenLinks: 9 (+5)
ChristenUnie: 4 (+1)
Partij voor de Dieren: 3 (+1)
SGP: 2 (-)
50PLUS: 3 (+1)
OSF: 2 (+1)
DENK: 1 (+1)
FvD: 8 (+8)

Oppositiekiezers: kabinet niet gedogen

We vroegen mensen die bij de verkiezingen van plan zijn op een oppositiepartij te stemmen, wat hun partij moet doen als het kabinet de meerderheid verliest.
Hoewel de meeste kiezers zeggen dat het niet het doel van hun partij moet zijn om het kabinet te laten vallen, vindt geen enkele kiezersgroep dat hun partij een gedoogconstructie met Rutte III moet aangaan (PVV 5 procent, GroenLinks 11 procent, SP 9 procent, PvdA 9 procent, 50PLUS 10 procent, FVD 11 procent).

Bij elke partij vinden de meeste kiezers dat hun partij per individuele maatregel moet afwegen hoe te stemmen. PVV-kiezers zijn daarop de uitzondering: zeven op de tien (71 procent) vinden dat het doel van hun partij in eerste instantie moet zijn om het kabinet te laten vallen.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.026 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 22 tot en met 25 februari 2019. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. De marge rond de zetels per partij bedraagt + of 1 zetel. Het effect van restzetels vergroot deze marge met 1 zetel. Per partij bedraagt de marge dus maximaal 2 zetels naar onder en boven.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.