Een zwervende opgejaagde pedofiel waar niemand meer toezicht op heeft. Dat is het resultaat van een wekenlange strijd tussen Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven en pedoseksueel Sytze van der V. (Zie hier). Het lijkt erop dat door van Gijzels optreden Eindhoven er allesbehalve veiliger op is geworden.

Het leek zo ferm en hij werd door velen geprezen vanwege zijn daadkrachtige optreden. Burgemeester Van Gijzel verbood een pedofiel nog langer in Eindhoven te komen als hij niet zou voldoen aan door de gemeente geëiste voorwaarden. Door creatief gebruik te maken van een wetsartikel (handhaving openbare orde) wilde Van Gijzel V. uit zijn stad weren. Zo zouden zijn slachtoffers niet oog in oog komen te staan met hem. De rechter besloot echter dat zowel de eisen van de gemeente als het stadsverbod niet rechtsgeldig waren. V. mag nu dus gewoon Eindhoven in als hij dat zou willen.

Op het moment dat Van Gijzel zijn verbodsplan lanceerde, had V. vrijwillig een overeenkomst ondertekend met Reclassering Eindhoven waarin werd afgesproken dat V. mee zou werken aan gesprekken met een medewerker van Reclassering. Op deze manier werd hij enigszins in de gaten gehouden en wist Reclassering in ieder geval waar hij zat. Des te vreemder is het dat Reclassering Nederland burgemeester Van Gijzel ging steunen met zijn oproep tot een stadsverbod. Want wat voor voordelen had Reclassering hier bij? Het toezicht op V. heeft tot aan deze week geduurd, want inmiddels hebben beide partijen aangegeven er geen brood meer in te zien. V. niet omdat hij het niet alleen maar over zijn recidivegevaar wil hebben, zolang er geen woonplek voor hem geregeld is. En Reclassering niet, omdat ze hieruit concluderen dat V. helemaal niet mee wil werken.

Kortom, de ferme taal en houding van de burgemeester en van reclassering hebben erin geresulteerd dat V. onvindbaar is, overal in Eindhoven mag gaan en staan waar hij wil en dat er nul toezicht op hem is. Tel daar nog eens de vrij uitzichtloze situatie van V. bij op en de kans op recidive lijkt mij groter dan ooit.