Door al het “interne gedoe, geruzie en geprofileer” van coalitiepartijen VVD en PvdA dreigt een “verloren jaar” voor ons land. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold in EenVandaag. 

De afgelopen tijd is de coalitie vooral met zichzelf bezig geweest, meent Pechtold. Hij vreest daarom dat er bijvoorbeeld van de beloofde lastenverlichting per 1 januari 2016 niets van terecht komt.

Lakse houding kabinet

Voor het einde van deze maand moet de begroting voor 2016 in de steigers staan. Daarin moet volgens Pechtold belastingverlaging centraal staan:

“Als we nu niet binnen een paar weken zorgen, dat we met concrete plannen komen voor lastenverlichting, dan gaat het begrotingsjaar 2016 verloren. Dat jaar heeft Nederland het Europees voorzitterschap, dan zij we ook met andere dingen bezig. En dan is ook 2017 voor je het weet verloren. Daarna zijn er weer verkiezingen, en dan wordt het op zijn vroegst 2018. Onze economie en onze werkloosheidscijfers kunnen dat uitstel niet aan!”

Pechtold verwijt coalitiepartijen VVD en PvdA “tijd te verspillen” door alle energie te steken in profilering; of het nu gaat om asielplannen, bankiersbonussen of nu de bed-bad-brood-crisis. Hij noemt de houding van het kabinet “laks”.

“De komende twee weken zijn cruciaal, daarna zitten we in de zomer en loopt het weg.”

“Val kabinet zou doodzonde zijn”

Pechtold vervolgt: “Een kabinet dat maar doorgaat met profileren en verschillen zoeken, in plaats van oplossingen zoeken, dat is een kabinet dat zich moet afvragen: ‘Zijn wij wel het kabinet dat deze klus moet afmaken?’”

Alexander Pechtold ziet het liefst dat het kabinet doorgaat, omdat juist nu de economie aantrekt. Een eventuele val van het kabinet vindt hij daarom “doodzonde”. Maar als het kabinet op deze voet doorgaat, moet de stekker eruit: “Wees dan ook eerlijk. Zeg dan ‘we komen er niet uit’ en dan op naar de volgende verkiezingen.”

Interview Pechtold

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.